Advertentie

'Banken moeten aandelenkapitaal forser opkrikken'

(Update: na 'lees meer' de visie van Ivan Van de Cloot van Itinera. )

De banksector heeft doorgaans grote vragen bij de verstrenging van de kapitaalvereisten die internationaal zouden worden opgelegd (de zogeheten Baselnormen).

Stanford Graduate School of Business professor Anat Admati vindt dat die vereisten nog lang niet ver genoeg gaan. Er is volgens haar helemaal geen reden dat banken niet veel meer een beroep zouden doen op aandelenkapitaal. Het feit dat ze dat niet doen, maakt van banken bijzonder kwetsbare instellingen.

U hoort en ziet het haar zelf zeggen in deze Bloomberg video. Een heel uitgebreide tekst vindt u op The Baseline Scenario.

Voor een gelijkaardige visie: hoofdeconoom Ivan Van de Cloot van Itinera schreef in september vorig jaar dat de nieuwe regels van het Baselcomité een stap in de goede richting zijn, maar geen garanties bieden dat een volgende crisis beter zal worden opgevangen. Mogelijke zwakke punten zijn de lange inloopperiode en kwesties zoals normen voor derivaten en de vraag of banken zowel spaarbank als investeringsbank mogen zijn.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud