'Banken moeten nog 180 miljard afschrijven'

Meridith Whitney, de analiste van het beurshuis Oppenheimer & Co. die eerder dit jaar nog een miljardenverlies en een dividendverlaging voor Citigroup had voorspeld, blijft pessimistische berichten over de Amerikaanse banksector de wereld insturen.

Een week geleden had Whitney al haar winstverwachtingen voor de grootbanken Goldman Sachs, Merrill Lynch, Lehman Brothers en Morgan Stanley flink verlaagd. Nu moet de hele sector er aan geloven.

'Het is nog steeds wachten op de echt grote schokken van de kredietcrisis. De impact zal veel groter zijn dan wat iedereen totnogtoe heeft gezien,' schrijft de analiste in een nieuw rapport.  Whitney verwacht dat de crisis op zijn minst nog tot 2009 zal aanslepen, en mogelijk zelfs daarna nog een impact zal hebben op de markten.

Als gevolg daarvan mogen we nog een pak bijkomende waardeverminderingen verwachten. De banken zullen tegen het einde van volgend jaar nog meer 180 miljard dollar aan bijkomende afschrijvingen moeten boeken als gevolg van de kredietcrisis. Dit jaar zouden de banken nog 88 miljard dollar aan waardeverminderingen boeken, volgend jaar zou daar nog eens 96 miljard dollar bijkomen.

Benieuwd met wel onheilsbericht Whitney volgende week op de proppen komt...

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud