Bankenbeleggers halen schouders op

De financiële instellingen mogen het gat in de Belgische begroting helpen dichtrijden, maar het nieuws laat beleggers vrij onberoerd. KBC en Dexia noteren dinsdag met verliezen van 1 à 2 procent. Verzekeraar Fortis volgt. Dat is in lijn met de andere Europese financials. Die nemen wat gas terug na de harde rally van vorige week, een tegenvallend macrocijfer, en de geruchten over een kapitaalverhoging bij Deutsche Bank.

Nochtans is het bedrag dat de banken de komende jaren mogen ophoesten niet min. Volgens Ivan Lathouders, analist bij Bank Degroof, kan KBC onder de nieuwe begroting aanlopen tegen een jaarlijkse storting van goed 100 miljoen euro in de overheidskas. Het werd algemeen verwacht dat de banken een stevige prijs zouden mogen betalen voor het kussen dat de overheid vorig jaar onder de sector legde. Maar de uiteindelijke bedragen zijn hoger dan verwacht.

Waarom reageren beleggers dan zo lauw? Mogelijk omdat ze ervan uitgaan dat de banken de opgelegde betalingen simpelweg zullen doorrekenen aan de klant. 'Ironisch dat de belastingbetaler eerst de banken mag redden, om vervolgens opnieuw de rekening gepresenteerd te krijgen', merkt Deutsche Bank, dat geen lid van de sectorfederatie Febelfin, plagerig op.

Deutsche Bank heeft mogelijk wel een punt. De banken staan duidelijk in het krijt bij de overheid. Maar doordat de banken belangrijke werkgevers zijn, en tevens cruciaal zijn in het opnieuw aanzwengelen van de economie, hebben ze wel nog wat troeven achter de hand om niet het volle pond te moeten betalen.

PDG

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud