Advertentie

Barack Obama, aanstoker van fusiegeweld

Met het bod van Pfizer op AstraZeneca gaat het fusiegeweld in de farmasector crescendo. Een belangrijke aanstoker van dit geweld? Barack Obama!

Je zou haast beginnen denken dat de farmareuzen dezer dagen meer bezig zijn met naar elkaar kijken dan met het ontwikkelen van nieuwe geneesmiddelen. Pfizer bevestigde vanmorgen een miljardenfusie met AstraZeneca te ambiëren, het Zweedse Meda weert zich om uit de grijpgrage armen met het Amerikaanse Mylan te blijven, Novartis en Glaxo doen een miljardentango, Thrombogenics mag op flink wat interesse rekenen en twee kandidaat-overnemers van Thrombo zijn zelf nog eens in een overnamestrijd verwikkeld. Alstublieft.

Een belangrijke factor bij die fusiekoorts is uiteraard dat bedrijven stilaan hun jarenlang opgepotte laagrentende cash willen spenderen. Onderzoeksbureau FactSet raamt dat de bedrijven uit de Amerikaanse S&P500 in 2013 met 14 procent zagen aandikken, tot een astronomische 1.410 miljard dollar (1.015 miljard euro). Ter vergelijking: met dat bedrag kun je álle bedrijven op de Brusselse en Amsterdamse beurs opkopen en nog zo'n 130 miljard euro wisselgeld overhouden.  

Maar volgens het onvolprezen Dealbook van de New York Times is de opmerkelijke rush om die cash uitgerekend nú te beginnen spenderen ingegeven door Barack Obama.

Weggemoffeld op pagina 64 van de bijlage bij Barack Obama’s in maart ingediende begroting staat immers dat de Amerikaanse president dit jaar een aantal erg populaire achterpoortjes om legaal belastingen te ontwijken wil sluiten.

Meest berucht zijn de ‘tax inversions’: bij een overname waarbij 20 procent van het aandeelhouderschap naar het buitenland verhuist, mag de overnemer zijn belastingstatuut naar het – buitenlandse – belastingdomicilie van het overnamevehikel versluizen. En laat zich raden dat die nieuwe 'domicilie' zich niet in een oord met een lastige en/of inhalige fiscus zal bevinden.

Obama is van plan die grens naar 50 procent op te trekken, vandaar dat de Mylans van deze wereld nog popelen om hun berg cash te spenderen. Ook Pfizer lijkt in AstraZeneca vooral een fiscaalvriendelijke manier te zien om de tientallen miljarden cash bij buitenlandse dochters te spenderen zonder ‘aanslag’ van de gevreesde Internal Revenue Service.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud