Barclays 'fixte' goudprijs

In het Verenigd Koninkrijk is Barclays - zoals hier op de jaarvergadering in april - al langer doelwit van betogers ©Bloomberg

Barclays grossiert in boetes. Dit keer blijkt de Britse grootbank de goudprijs gemanipuleerd te hebben.

De Britse financiële toezichthouders bogen zich de jongste maanden op wat misschien wel het meest duistere hoekje van de Londense City is: de goudfixing. En net als bij het belangrijkste rentetarief ter wereld, de Libor-rente, duikt Barclays op als één van de meest enthousiaste 'fiksers'.

De Financial Conduct Authority, de instantie die City-bankiers wat ethische basisprincipes moet bijbrengen, legt Barclays een boete van 26 miljoen pond (32 miljoen euro) op voor manipulatie van de goudprijs. Barclays is één van het handvol banken dat op archaïsche wijze met een dagelijkse fixing de prijs van het edele metaal 'vastprikt.' Een prijs die meteen ook de referentie is voor de wereldhandel in goud, zowel voor mijnbouwgroepen als beleggers.

Net als bij Libor, blijken we dus dat 'vastprikken' soms vrij letterlijk te moeten nemen. De FCA doet samen met de boete een boekje open over de - intussen voormalige - Barclays-goudtrader Daniel Plunkett. Die bezondigde zich op 28 juni 2012 aan een stuk onbeschaamde manipulatie van de goudprijs.

In essentie had Plunkett er alle belang bij dat de fixing op 28 juni onder 1.558 dollar per ounce zou liggen. Dan moest hij immers een klant die een 'binair contract' - 'The Digital' - had afgesloten, geen geld uitkeren. In het plastische tradersjargon streefde Plunkett naar een 'mini puke' (een kleine koersval met andere woorden) bij de fixing:

De FCA is bepaald niet mild voor de acties van Barclays. 'Plunketts wangedrag is des te ernstiger omdat hij zijn eigenbelang boven dat van de klant zette en zijn acties ook het potentieel een negatieve impact hadden op de goudprijs en de internationale financiële markten.'

Wat de manipulatiepoging helemaal straf maakt, is dat het geritsel met de goudprijs er kwam uitgerekend de dag nadat Barclays door de FCA publiek op de rooster werd gelegd voor zijn geritsel met de Libor-rente. We citeren FCA-topvrouw Tracey McDermott:

Plunketts gedrag kwam er de dag na publicatie van onze LIBOR-onderzoek tegen Barclays. Het resultaat van dat onderzoek betekent dat de firma, en Plunkett zelf, duidelijk op de hoogte waren van potentiële belangenconflicten rond financiële benchmarks.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud