Advertentie

Barre nieuwjaarsbrief voor KBC en Dexia

De koerssprong die we dinsdagmiddag zien doet misschien anders vermoeden, maar als we ING-analist Albert Ploegh mogen geloven, kunnen Dexia- en KBC- beleggers ook in 2011 maar beter op hun hoede blijven. Reden? De Europese schuldencrisis (hoe kan het ook anders) die de transitieprogramma's van beide instellingen grondig dreigt te verstoren.

Meteen ook de reden waarom Ploegh zijn koersdoel voor Dexia verlaagde van 3,5 naar 2,8 euro, terwijl de analist op KBC nu een koersdoel van 28,5 euro in plaats van 36,2 euro kleeft. Voor beide aandelen behoudt de ING-expert wel zijn 'Hold'-advies.

Moeilijke transitie

Eerst het hoe en waarom van Dexia's koersdoelverlaging. De Frans-Belgische bank-verzekeraar maakt volgens Ploegh veel vooruitgang in zijn herstructurering en in zijn pogingen om voor zijn financiering minder afhankelijk te worden van de markten.

Maar dat betekent nog niet dat dat transitieproces rimpelloos zal verlopen, waarschuwt de ING-analist. Dat de kosten van verdere schuldafbouw op korte termijn op winst kan wegen, was al grotendeels ingecalculeerd, maar Ploegh herinnert beleggers nog aan een ander belangrijke factor die het Dexia-aandeel parten kan spelen:  de Europese schuldencrisis.

Van alle banken in de Benelux is Dexia het meest blootgesteld aan de begrotingsperikelen in Zuid-Europa, klinkt het in het rapport. Als het in die zogeheten PIGS-landen tot een schuldherschikking zou komen, bestaat het gevaar dat Dexia extra geld moet zoeken om de vooropgestelde kapitaalnormen te halen.

In een ‘worst case scenario’ zou Dexia dan zelfs kunnen beslissen om voor een langere periode geen dividend in cash uit te keren.  Om de Europese goedkeuring te krijgen voor zijn reorganisatieplan, moest Dexia zich ertoe verbinden geen dividend in cash uit te keren over de boekjaren 2009 en 2010.

Ierse en Hongaarse risico's

Voor KBC klinkt Ploeghs verhaal eigenlijk niet zo heel verschillend. De groep zou  in 2011 rekening moeten houden met drie grote onzekerheden die de winst en het kernkapitaal negatief kunnen beïnvloeden: de Ierse kredietportefeuille, de uitstaande Hongaarse leningen en verdere turbulentie op de Europese obligatiemarkt.

Volgens het huidige somberste scenario van ING WB kunnen die problemen voor 2,2 miljard euro op het kernkapitaal wegen. Als het echt zover zou komen dat een Zuid-Europese staat een schuldherschikking moet aanvragen, dan kan dat tekort nog oplopen.

KBC kan er de komende maanden wel voor zorgen om op zijn minst een deel van de onzekerheid bij beleggers weg te nemen door snel succes te boeken in een aantal grote dossiers: de gedeeltelijke beursgang van Tsjechische dochter CSOB of de verkoop van Centea en Fidea in België.

Daarnaast kan de bank-verzekeraar volgens Ploegh hoogstwaarschijnlijk voor een behoorlijk bedrag aan positieve herwaarderingen boeken op zijn stilaan beruchte portefeuille met CDO’s, de gestructureerde kredieten die de groep zo’n twee jaar geleden in moeilijk vaarwater hadden gebracht.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde service

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud