Advertentie

Bart Van Craeynest verwacht geleidelijke vastgoedcorrectie

'Ook villa's laten crisis achter zich', titelden we recent nog. Zijn de doemberichten over de vastgoedprijzen in België verkeerd gebleken? We hadden er een chat over met econoom Bart Van Craeynest, chief economist van Petercam!

De stijging van de villaprijzen vorig jaar (met 0,8 procent) waren de grootste verrassing uit de vastgoedcijfers van de federale overheidsdienst Economie. De prijzen van de huizen en flats stegen in 2013 meer dan de inflatie. Dus, zijn de sombere tijdingen van sommige experten over een te hoge waardering van het Belgische vastgoed verkeerd?

De prijzen van woonhuizen in België zijn sinds 2000 met 148 procent gestegen, die van appartementen met 134 procent. De prijs van goedkopere woningen is het meest gestegen. De meeste Belgen moeten in een steeds smallere prijsklasse vissen als ze een woning willen, zeker in Vlaanderen. Waar kunt u nog een betaalbare woning op de kop tikken?

Uit de chat onthouden we vooral deze vaststelling van Van Craeynest:

Voor 214 verwacht ik een stabilisatie van de prijzen. Enerzijds zijn er de verbeterende economische situatie en het feit dat de rente nog altijd laag blijft, die positief zijn. Daartegenover staan de dure waardering, de kans op een beperkte rentestijging en de onzekerheid rond de fiscaliteit. Ook voor de komende jaren lijkt mij een prijsontwikkeling die achter blijft op de algemene inflatie, en dus een geleidelijke reële correctie, het meest waarschijnlijke scenario.

Maar in de chat nog veel meer, bv. over de fiscaliteit en demografie. En dit weekeinde, de Vastgoedgids. Nu zaterdag bij De Tijd!

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud