korte metten

Bazooka

Op deze zetel moet het op 22 januari gebeuren ©REUTERS

Omcirkel 22 januari maar rood in uw agenda: dan krijgen we de 'bazooka' van Mario Draghi te zien.

Bedrijfsleiders die een schaamlapje zoeken om hun tegenvallende resultaten weg te moffelen, zullen bij de voorstelling van hun jaarcijfers straks een andere excuustruus voor zwakke resultaten moeten zoeken dan de 'dure euro'. Over geheel 2014 leverde één euro gemiddeld 1,3276 dollar op, bijna krek hetzelfde als de gemiddelde koers van 1,3286 dollar over 2013. Maar terwijl de euro over het eerste halfjaar van 2014 gemiddeld 4,4 procent duurder was dan de dollar, was de eenheidsmunt in het tweede halfjaar gemiddeld 4,4 procent goedkoper.

De euro trapte 2015 af met de laagste koers sinds 2010. De oorzaak is niet ver te zoeken en luistert naar de naam Mario Draghi. De voorzitter van de Europese Centrale Bank stoft immers zijn bazooka af. Het lijkt nu zo goed als een uitgemaakte zaak dat de Europese Centrale Bank van bij haar eerste bijeenkomst op 22 januari haar geldpersen laat zoemen om in bulk staatspapier op te kopen. In de hoop dat banken en beleggers de honderden miljarden cash die zo in het handje krijgen, minstens gedeeltelijk in de vorm van bedrijfskredieten naar de 'reële economie' zullen doorsluizen.

Voor veel Duitsers ruikt zo'n schuldfinanciering - want daar komt de bazooka van de ECB hoe je het ook draait of keert op neer - al snel naar de hyperinflatie van de Weimarrepubliek. Duitsland is net wegens die voorgeschiedenis hét land van de strenge inflatiebestrijders zoals de eind 2014 overleden Karl Otto Pöhl. En wie vindt dat de Duitsers veel te moeilijk doen over inflatie en begrotingsorthodoxie, heeft duidelijk het sublieme 'The Downfall of Money' van Frederick Taylor nog niet gelezen en moet dringend dat boek op zijn leeslijst zetten. 

Om de Duitse weerstand te slopen, heeft de ECB-top rond de jaarwisseling duidelijk een media-offensief ingezet. Hoofdeconoom Peter Praet, in Börsen Zeitung met oudejaar, en Mario Draghi, in Handelsblatt, lijken de oosterburen diets te willen maken dat de toestand in de eurozone echt wel dramatisch genoeg is om de bazooka als ultiem wapen in te zetten.

Soit, op 22 januari is het waarschijnlijk zo ver. Dan haalt Mario zijn munitie boven en moeten bedrijfsleiders iets anders dan de dure euro vinden om hun eigen falen achter weg te moffelen. 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud