Advertentie
Advertentie

Beautiful minds in Lindau

Gisterennamiddag zijn Pierre Huylenbroeck en ikzelf in het Duitse stadje Lindau geland voor de vierde Meeting on Economic Sciences. Bij deze driejaarlijkse jamboree komt een groot deel van de nog levende Nobelprijswinnaars economie zijn inzichten delen met 370 jonge economen (al mag je 'jong' zeker met een korreltje zout nemen).

Is er niet bij: Paul Krugman, de man die de laatste tijd vooral zijn dagen als publicist en cheerleader van de Amerikaanse Democraten slijt. Zelf mis ik vooral Elinor Ostrom, de sociologe die twee jaar geleden de prestigieuze Zweedse nominatie mocht opstrijken. Ik probeer haar al een tijdje te pakken te krijgen als ze in Europa is voor een interview, maar het mag - ook deze keer dus niet - maar niet lukken. Goed, het blijft dus iets om naar uit te kijken.

Welk nobel volk is er dan wel? Even afdrammen: 14 Amerikanen, 2 Canadezen, 2 Britten, 1 Duitser, 1 Cyprioot en 1 Israëliër. Hun namen:  Akerlof, Aumann, Diamond, Maskin, McFadden, Mirrlees, Mortensen, Mundell, Myerson, Nash, North, Phelps, Pissarides, Prescott, Scholes, Selten, Sharpe en Stiglitz. Er zijn meer nationaliteiten dan namen, aangezien drie van hen (Aumann, Pissarides en Scholes) twee paspoortjes bezitten.

Advertentie

Gisteren had ikzelf het genoegen om met Robert Mundell te kunnen spreken, de man die in 1961 de theoretische grondvesten legde van de logica achter de eurozone. In een waarlijk bloedheet zaaltje volgepakt met journalisten, bestelde de maatpakprofessor een dampende kop koffie, hield het hoofd koel, en legde uit waar het allemaal verkeerd gaat. En dat bleek heel wat. Federal Reserve, Europese Centrale Bank, overheden, ze kregen er allemaal stevig van langs. Maar daarover later meer.

Pierre kwam enthousiast terug van zijn gesprek met Eric Maskin. 'Het was trekken en sleuren om de man aan de praat te krijgen en te houden, maar wat er uit kwam was zeker boeiend!', wist hij te zeggen. In de gaten houden dus.

Vanmiddag staat onder meer nog op het programma:

* Pierre: gesprek met Joseph Stiglitz

* Daan: gesprek met Edmund Phelps

Tussendoor zijn er ook nog de plenaire sessies, maar die ontgoochelen voorlopig. De eminente heren herkauwen er reeds lang gekend onderzoek, schuwen grote uitspraken, en blijven aan de oppervlakte.

Advertentie

Toch nog bijzonder opmerkelijk: John Nash, bij economen bekend voor zijn speltheoretische inzichten en bij het grote publiek van de biopic 'A Beautiful Mind' uit 2001. Bij zijn presentatie staat hij met zijn rug naar het publiek terwijl een tekst traag over het grote scherm rolt. Die leest hij eentonig af, tussentiteltjes inbegrepen. Hieronder twee fotootjes van mijn telefoontje.

Volg de conferentie op Twitter, via @daanballegeer, @huylenbroeckp en #lem11.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.