Advertentie

Bedrijfsleiders en de hijgerige beurs, part III

Opmerkelijk bij de - overigens puike - jaarresultaten van Delhaize: CEO Pierre-Olivier Beckers geeft niet langer becijferde prognoses voor het lopende boekjaar. Een beslissing die ergens wel te begrijpen valt: het trauma van bij de publicatie van de halfjaarresultaten op 13 augustus- toen Delhaize 11,2 procent onderuit ging nadat de supermarktketen zijn jaarprognose moest inslikken - weegt duidelijk nog zwaar door.

'De financiële markten zijn almaar meer met de korte termijn bezig, en als er dan tijdens een kwartaal een wolkje aan de horizon verschijnt, worden we afgerekend op een prognose', legt Beckers uit. Delhaize raakt zo inderdaad een gevoelige snaar bij veel bedrijfsleiders: wie durft zijn nek uitsteken met een becijferde prognose, krijgt daar van het beurswereldje vaak stank voor dank voor: als die prognose dan bijgeschaafd moet worden na een zwakker kwartaal, is het resultaat van die uitgestoken nek vaak dat voor de wispelturige belegger de kop er af moet.

Hier ziet u Beckers het zelf uitleggen:

Beckers is niet de enige CEO die tijdens de resultatenperiode vragen had over het overdreven kortetermijndenken van het 'hijgerige' beurswereldje, die al te snel bijvoorbeeld één erg goed of erg slecht kwartaal naar de toekomst extrapoleert in plaats van op de langetermijnstrategie van een bedrijf te focussen.

Neem bijvoorbeeld Umicore. CEO Marc Grynberg is nu één van de weinigen die het aandurft concrete prognoses naar voor te schuiven. Maar hij ergerde zich er aan dat beleggers liever focussen op de enthousiaste analistenprognoses dan op de prognoses van het bedrijf zelf. Met als resultaat dat ze op dag van de resultaten ontgoocheld waren en aandelen van de materialengroep dumpten.

Andere bedrijfsleiders deden opvallend hard hun best om de soms euforische belegger wat te temperen. 'Hemel ons aub niet op', verzocht Ignace Van Doorselaere van lingeriegroep Van de Velde na de publicatie van de verbluffelende jaarrresultaten. En ook Bekaert-CEO Bert De Graeve was na het verbluffende boekjaar 2010 voor de staaltechnologiegroep duidelijk beducht om te hoge verwachtingen voor 2011 te creëren.

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud