Begrotingswaterboarden
Wat iedereen verwachtte, is ook gebeurd: de Griekse verkiezingen hebben een monsterscore voor het extreemlinkse Syriza opgeleverd. De markten reageren er vrij koel op.
De tijden dat elk Grieks nieuwtje een schokgolf door de markten joeg, liggen duidelijk achter ons. De Europese beurzen zijn met verliezen van minder dan een halve procent geopend. Nochtans is het worstcasescenario uitgekomen: het extreemlinkse Syriza heeft een gigantische overwinning geboekt. Enige troost: leider Alexis Tsipras haalt geen volstrekte meerderheid en moet dus op zoek naar een coalitiepartner.
Die coalitiepartner kan misschien de scherpe kantjes van het discours van Syriza vijlen. Dat kan mogelijk de nieuwe onderhandelingen met de trojka van ECB, IMF en EU over de besparingen in Griekenland wat vergemakkelijken. Dat op dat vlak nog wat werk aan de winkel is, toont de gedoodverfde minister van Financiën Yanis Varoufakis aan. Hij vergeleek de door die trojka opgelegde besparingen vanochtend al met 'begrotingswaterboarden':
Incoming #Syriza finance minister describes #troika austerity as "fiscal waterboarding". Unimpressed with "German posturing". @BBCr4today— Francis Sedgemore (@hesgen) January 26, 2015
Europa reageert uiteraard erg bezorgd op de ontwikkelingen. Maar om de zaken niet meteen op de spits te drijven, wordt er wel een opening gelaten. Onder meer onze eigen minister van Financiën Johan Van Overtveldt liet afgelopen weekend optekenen dat er wat hem betreft wel kan worden gepraat over de modaliteiten van de opgelegde besparingen. Maar tegelijkertijd klinkt het ferm dat 'fundamentele zaken niet overboord gegooid kunnen worden'.
Geen paniek op de beurzen, dus. Meer zelfs: de Bel20 koerst licht hoger. Al is dat opnieuw te danken aan het superzwaargewicht AB InBev . 's Werelds grootste brouwer spint goed garen bij de sterke dollar, en trekt in zijn eentje de hele Brusselse sterindex op het droge.
Maar maandag krijgt de brouwer flink wat hulp van Delhaize . De supermarktgroep koerst 5 procent hoger na de cijfers die ze voorbeurs publiceerde. Daarin kunnen we nu ook de schade opmeten van de stakingen en blokkades die de groep in december teisterden als gevolg van de onrust over de zware herstructurering die het bedrijf wil doorvoeren in ons land.
En die balans valt al bij al nog mee: de omzet daalde met 6 procent in België, terwijl analisten een daling van 8 procent vreesden. Maar laat u niets wijsmaken: de Belgische prestaties van de supermarktketen kunnen de markten worst wezen. De klepel hangt in de VS, waar Delhaize zowat twee derde van zijn omzet haalt. En daar gaan de zaken uitstekend, al moet u de cijfers wel wat zuiveren van kalendertoestanden, die ertoe leidden dat 2014 voor Delhaize in de VS geen 52, maar 53 weken telde. Hoe dat precies in elkaar zit, kan u hier lezen.
Ander nieuws bij het ontbijt:
- De Standaard maakt melding van onrust bij de verzekeraar Ethias, die na het falen voor een stresstest op zoek moet naar een manier om zijn balans te versterken.
- Er komt een centraal meldpunt waar u uw telefoonnummer kunt laten registreren om niet meer gebeld te worden door telefoonverkopers.
- En we maken tot slot nog even reclame voor de prachtige long read-reportage die collega Bart Haeck pende over zijn ervaringen op het World Economic Forum in Davos. Een unieke blik op hoe dat idyllische Alpendorpje verandert in een surrealistisch gebeuren.