Beleg eens in Saudi-Arabië ...

Een Saudische handelaar volgt de koersbewegingen op de aandelenmarkt in Saudi-Arabië. ©REUTERS

De Saudische regering gaf de financiële regulator in het land dinsdag de toestemming om de grootste aandelenmarkt van de Arabische wereld open te stellen voor buitenlanders. Geïnteresseerden moeten nog wel geduld oefenen tot de eerste helft van 2015.

'Het kabinet heeft de financiële regulator de toestemming gegeven om buitenlandse financiële instellingen - op een geschikt ogenblik - de toelating te geven aandelen te kopen en te verkopen op de Saudische aandelenmarkt volgens regels die door de financiële regulator opgesteld zijn', klonk het dinsdag in een mededeling van de Saudische regering.

De boodschap was wel erg summier. Want meer dan die ene lange zin wilde de regering niet kwijt. Welk tijdschema zij voor ogen heeft voor de openstelling van de Saudische markt voor buitenlanders en welke regels daarvoor zullen gelden, liet het kabinet dus in het midden.

Spoor

Op de website van de financiële regulator was lange tijd zelfs geen spoor te vinden van de mededeling van de overheid. Analisten leidden daaruit af dat het nog wel even duurt voor buitenlanders ook effectief actief kunnen worden op de grootste aandelenmarkt van de Arabische wereld.

Maar in de loop van dinsdagvoormiddag gaf de financiële regulator dan toch een woordje uitleg. 'We zijn van plan de aandelenmarkt in de eerste helft van 2015 open te stellen voor buitenlanders', klonk het. Welke regels zullen gelden voor die buitenlandse beleggers, maakt de regulator volgende maand bekend.

Regels

Analisten kijken al uit naar het ogenblik waarop de nieuwe regels gaan gelden. De Saudische beurs is gekapitaliseerd op 530 miljard dollar, bijna 400 miljard euro. Dit jaar ging de marktindex al 14,2 procent hoger.

'Dit is erg goed nieuws voor Saudi-Arabië', zei Sanyalak Manibhandu, onderzoeksmanager bij NBAD Securities in Abu Dhabi. 'Investeringen in de Saudische aandelenmarkt zijn erg attractief: de markt is er meer gediversifieerd dan elders in de Golfregio. De marktkapitalisatie is groter, net als het verhandelde volume en de verhandelde waarde.'

Jobs

De Saudische autoriteiten willen de aandelenmarkt gebruiken om jobs te creëren voor de snel groeiende bevolking, de economie te diversifiëren om niet alleen van energie afhankelijk te zijn én ze willen lokale bedrijven dwingen meer discipline aan de dag te leggen.

Saudi-Arabië bereidt al jaren de openstelling van de aandelenmarkt voor buitenlanders voor. Het land voerde zelfs al tests uit. Maar de laatste stap deden de Saudi's tot nu toe nog niet uit schrik volatiliteit in de markt te veroorzaken. Bovendien ligt het politiek erg gevoelig dat buitenlanders grote belangen zouden kunnen opbouwen in Saudische bedrijven.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud