Advertentie

Beleg eens via Zuid-Afrika in China

WeChat, de immers populaire Chinese berichtendienst ©Bloomberg

Beleggers in opkomende markten focussen veel te veel op macro-economie. En dus lopen ze volgens vermogensbeheerder Fidelity onterecht storm op Braziliaanse aandelen en zien ze koopjes als Surgutneftegas en Die Nasionale Pers (Naspers) over het hoofd.

Dat beleggers zich vaak als lemmingen gedragen, is de voorbije weken weer ampel geïllustreerd op de financiële markten. Sinds de sociaaldemocraat Aécio Neves begin deze maand verrassend goed scoorde in de eerste ronde van de Braziliaanse presidentsverkiezingen, is er in de aanloop naar de tweede ronde - nu zondag - een ware koopgolf in Braziliaanse aandelen.

Omgekeerd worden Russische aandelen uitgespuwd sinds president Poetin zijn spierballen rolde in de Oekraïne. Alex Homan, hoofd opkomende markten bij de Amerikaanse vermogensbeheerder Fidelity, erkent dat de verkoopgolf in Russische aandelen deels terecht is. 'Rusland is gewoon een onvoorspelbaar beest.' Maar toch is het zijn overtuiging dat beleggers in opkomende markten zich veel te veel blindstaren op macro-economische factoren en veel te weinig oog hebben voor de 'onderliggende' bedrijven.

Homan geeft als voorbeeld de relatieve waardering van twee oliegiganten, het Russische Surgutneftegas en het Braziliaanse Petrobas (zie tabel onderaan). 'Surgutneftegas noteert nu nog tegen 3,2 keer de winst en moet dus zowat het goedkoopste aandeel ter wereld zijn. Alleen al de 15 miljard dollar cash op de balans is groter dan de beurswaarde, de ondernemingswaarde is dus negatief. Het dividendrendement beloopt 8 procent. Ik kan je zeggen: als je als vermogensbeheerder zo'n aandeel tegen het lijf loopt, dan beleef je 'happy days''.

Homan vergelijkt met Petrobras, het Braziliaanse steraandeel dat zowat iedereen die een 'korf' Brazilië koopt inslaat. 'Petrobras moet de prijzen aan de pomp subsidiëren, investeert zich blauw aan weinig rendabele olievelden in de diepzee voor de kust van Rio én moet de overheid als grote aandeelhouder ook nog eens een royaal dividend gunnen. Het resultaat is een schuldenberg van 94 miljard dollar. Petrobras is waarschijnlijk de grootste beursgenoteerde schuldenberg ter wereld. Elk normaal bedrijf met een schuldenberg die meer dan vier keer de bedrijfdswinst voor afschrijvingen (ebitda) hoort bankroet te zijn. Petrobras is dat niet omdat de schulden voorlopig steeds geherfinancierd blijven worden. Maar als Dilma Rousseff herverkozen wordt gaan we zonder twijfel flink winst maken op onze shortpositie.'

Zuid-Afrika is net als Rusland een land dat beleggers negeren omwille van de slechte economische vooruitzichten. 'En het moet gezegd, de economie is er echt vreselijk. Maar dat is geen reden om Zuid-Afrikaanse aandelen te negeren. Denk aan Shoprite, de retailer die als enige echt de vinger aan de pols van de Afrikaanse consument lijkt te hebben en met succes zijn supermarktformule naar markten als Nigeria en Zambia exporteert', zegt Homan. 

Maar Zuid-Afrika is ook de plek voor wie indirect wil inspelen op de enorme opmars van de Chinese berichtenservice WeChat. WeChat is in handen van de Chinese internetholding Tencent. Het Zuid-Afrikaanse mediaconglomeraat Naspers (Die Nasionale Pers) kocht in 2001 een derde van Tencent Holdings voor 32 miljoen dollar. Dat belang is intussen meer dan 50 miljard dollar waard, meer dan de huidige beurswaarde van Naspers (47 miljard dollar). 

©RV

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud