Advertentie
Advertentie
mijn geld

Belgen recupereerden vorig jaar ruim 54 miljoen euro roerende voorheffing

©BELGAI

Door de lagere dividenden in het coronajaar 2020 hebben 7 procent minder Belgische gezinnen roerende voorheffing op dividenden teruggevorderd in hun belastingaangifte van 2021.

Dankzij het Zomerakkoord van de regering-Michel uit 2017 kunnen Belgen een deel van de roerende voorheffing die ze betaalden op dividenden terugvorderen via de belastingaangifte. Voor het inkomstenjaar 2021 ging het om maximaal 800 euro aan dividenden. Tegen een roerende voorheffing van 30 procent betekent dat een maximale recuperatie van 240 euro.

458.124
BELGISCHE GEZINNEN
Via de belastingaangifte van 2021 recupereerden 458.124 Belgische gezinnen voor 54,4 miljoen euro aan roerende voorheffing op dividenden.
Advertentie

In de belastingaangifte van 2021 recupereerden 458.124 Belgische gezinnen 54,4 miljoen euro. Dat komt neer op gemiddeld 119 euro per gezin. In totaal werden vorig jaar iets meer dan 7,1 miljoen aangiftes ingediend, leren cijfers van de federale overheidsdienst Financiën die De Tijd opvroeg.

Het gerecupereerde bedrag ligt 5 procent lager dan in het aanslagjaar 2020. Toen recupereerden Belgen voor 57,2 miljoen euro aan roerende voorheffing. Het aantal Belgen dat roerende voorheffing recupereerde, lag in de aangifte van 2021 zelfs 7 procent lager.

Coronacrisis

De daling heeft wellicht te maken met het coronajaar 2020. Door de uitbraak van de crisis beslisten veel bedrijven in het voorjaar van 2020 hun geplande dividend te schrappen of te verlagen.

Door de uitbraak van de coronacrisis beslisten veel bedrijven in het voorjaar van 2020 hun geplande dividend te schrappen of te verlagen.

Duidelijk is wel dat nog heel wat Belgen geen gebruikmaken van de mogelijkheid de roerende voorheffing op hun dividenden te recupereren. Zo bezitten veel Belgen coöperatieve aandelen. De coöperatieve vennootschappen Cera en CrelanCo alleen al hebben respectievelijk bijna 400.000 en 300.000 coöperanten.

Advertentie

Tot 2017 waren dividenden van coöperatieve aandelen tot 190 euro automatisch vrijgesteld van roerende voorheffing. Sinds 2018 wordt ook voor die aandelen roerende voorheffing aan de bron afgehouden en moet de recuperatie via de belastingaangifte gebeuren.

Eerste hulp bij het invullen van uw aangifte

Alles wat u moet weten om uw belastingaangifte in te vullen, vindt u hier. Met tips om minder belastingen te betalen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.