Advertentie

België kwetsbaar door grote financiële sector

Peter De Keyzer (Petercam) zegt vandaag in een opiniebijdrage in de krant: "Want als financiële markten zich zorgen maken over het land, doen ze dat omwille van twee hoofdredenen: de grootte van de financiële sector en de grootte van de overheidsschuld. In die volgorde."

Tracy Alloway op FT Alphaville haalt een analyse aan van Citigroup waarin wordt vastgesteld dat Dexia, KBC en ING alle drie gelijkaardige bedragen aan Europese staatsobligaties aanhouden, maar de regionale spreiding verschilt. 

KBC zou veel meer zijn blootgesteld aan Belgische schuld (43 procent van de totale blootstelling aan staatsobligaties). Bij Dexia en ING is er meer spreiding over België, Italië, Duitsland, Frankrijk en de Europese periferie. Dexia en ING zouden ook meer obligaties uit de financiële en bedrijvensector aanhouden.

Gisteren schreef Stefaan Michielsen in onze krant:

Hij voegde er aan toe:

Allemaal geen fijn nieuws. Het is een infernale spiraal waarbij wantrouwen in de Belgische staat gevolgen heeft voor de Belgische financiële instellingen, waarbij die hun positie weer negatief afstraalt op de Belgische staat.

Het maakt het vormen van een federale bewindsploeg met een geloofwaardig programma nog dringender. Maar ook dan blijft het een feit dat België een naar verhouding grote financiële sector heeft. Hopelijk evolueren we naar een Europa dat voldoende is geïntegreerd om bankproblemen op een hoger niveau op te vangen - want anders blijft een grote banksector een risicofactor voor kleinere landen.

Meer over dit alles tijdens de middagchat van 12 uur tot 12.30 uur.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud