Advertentie

'Bernanke Bust vernietigde decennia sociale vooruitgang'

OK, we lopen het risico in herhaling te vallen. Maar we blijven tobben over de mysterieuze daling van de Amerikaanse werkloosheidsgraad. Van 9,8 procent in november naar 9,4 procent in december tot 9 procent in januari. We stipten reeds aan dat statistici een half miljoen Amerikanen wegtoverden.

Albert Edwards, de notoir pessimistische strateeg van SocGen, stipt in een recente nota aan dat de daling van de werkloosheidsgraad schijn is. De daling komt er vooral omdat heel veel Amerikanen de zoektocht naar een job opgeven en zich uit de arbeidsmarkt terug trekken.

Van alle Amerikanen op beroepsleeftijd, is er nog slechts 64,2 procent voor de arbeidsmarkt beschikbaar. Dat is een schier 'Europees' laag cijfer en het laagste peil sinds 1984. 'Mocht de participatiegraad op 67 procent gebleven zijn, dan zat nu 13 in plaats van 9 procent van de bevolking zonder baan', stipt Edwards aan.

Anders gezegd: er zouden 6,7 miljoen meer werklozen zijn dan de 13,8 miljoen die nu officieel als werkloos te boek staan.

'Sinds 2000 is 40 jaar geleidelijke stijging van de participatiegraad definitief voorbij', merkt Edwards op. 'De Bernanke Bust heeft decennia sociale vooruitgang teniet gedaan', luidt de conclusie van de SocGen-strateeg. Of je nu fan bent of niet van de sombere strategieƫn van Edwards, we kunnen er niet omheen dat de schrikwekkend afnemende participatiegraad stof tot nadenken geeft.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud