Advertentie

Beste Apple-analist werkt vanuit living

De beste Apple-analist? Horace Dediu. Geen vetbetaalde analist van Goldman Sachs, Citigroup of Morgan Stanley maar een blogger die vanuit zijn living als hobby allerhande Apple-rapporten uitpluist.

'Apple verplettert analistenverwachtingen', titelde ik dinsdagavond nog op deze website. De winst van Apple lag ongeveer 20 procent of 1 miljard dollar boven de consensus.

Maar eigenlijk was die titel niet correct. Mea culpa. 'Apple verplettert verwachtingen van professionals' was beter geweest.  of: 'Cijfers Apple in lijn met amateurconsensus' kon ook.

Elk kwartaal maken tal van technologiebloggers, net als analisten van beurshuizen, een inschatting van de omzet en winst van Apple, alsook van de iPhone-, iPad en iPod-verkopen. Al voor de vierde keer op rij zit Horace Dediu er het dichtste bij. En dat is ondertussen geweten. Zijn website lokt 300.000 bezoekers per maand. En die moeten daar helemaal niets voor betalen.

Dediu, die hier en daar al 'the King of Apple analists' wordt genoemd, publiceert zijn onderzoek vanuit Helsinki. Hij werkte eerder acht jaar voor Nokia, als marktonderzoeker. Over die tijd zegt hij hetvolgende: 'Het was bijzonder moeilijk om het topmanagement te overtuigen van de dreiging van Apple.'

Andere bloggers die het bij de kwartaalresultaten telkens goed doen zijn Andy Zaky en Turley Muller.

Maar hoe komt het eigenlijk dat er zo een groot verschil zit tussen de schattingen van bloggers en professionele analisten. 'We schuiven niet zo snel agressieve schatting naar voor, met de technologieboom- en bust van tien jaar geleden in gedachten. Bloggers zijn dan wel goed in prognoses tijdens een groeiperiode. Ze hebben nu wel gelijk maar we zullen zien hoe ze het doen als de markt wat minder draait', zegt een analist van Exane BNP Paribas.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud