Advertentie

Beste Zero Hedge, lees dit!

Het Euroclear-gebouw in Brussel.

De financiële nieuwsblog Zero Hedge windt zich voor de tweede maand op rij op over wie Amerika's grootste schuldeisers zijn. Het kleine België pakt zowaar brons. 'Wie gebruikt het centrum van de gedoemde eurozone', vraagt Zero Hedge zich af. Het antwoord las u een maand geleden al in De Tijd.

De beleggingen van Belgische investeerders in Amerikaans overheidspapier zijn in januari met 53 miljard dollar gestegen tot 310 miljard dollar. In december was er al een opstoot van 56 miljard dollar Dat blijkt uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van Financiën.

Daarmee is ons land na China (voor 1.273 miljard dollar) en Japan (1.201 miljard dollar) de grootste schuldeiser van 's werelds grootste economie. Ook al gaat het dan maar om 2,6 procent van het totale schuldpapier van 12.000 miljard euro.

'België?!', verwondert Zero Hedge zich: 'Wie spant het kleine landje voor zijn kar?' (Klik op de grafiek om ze te vergroten.)

Het is duidelijk dat de auteurs van de nieuwsblog De Tijd niet lezen. Anders zouden ze sinds vorige maand weten dat het Belgische cijfer wordt vertekend door de activiteiten van Euroclear, een gespecialiseerde bank die vanuit Brussel effectentransacties afwikkelt. Volgens het Internationaal Monetair Fonds bezaten Belgische investeerders eind 2012 slechts voor 26,4 miljard dollar Amerikaanse staats- en bedrijfsobligaties. Zonder Euroclear is België dus maar de op 32 na grootste schuldeiser van de VS... na Chili en voor Israël.

Euroclear wil niet reageren, maar via de Nationale Bank vernamen we dat de meeste effecten die Euroclear beheert, eigendom zijn van buitenlandse investeerders.

Overigens is de grootste belegger in Amerikaans overheidspapier met grote voorsprong de Amerikaanse centrale bank, die op een berg Treasuries van 2.259 miljard dollar zit. Dat is 18 procent van alle publiek verhandelbare Amerikaanse schulden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud