Bestuur Nyrstar heeft gefaald

©Nyrstar

Welke rol heeft de raad van bestuur van Nyrstar gespeeld in de problemen waar de zinkverwerker vandaag mee kampt?

In 2007 trok ’s werelds grootste zinkverwerker Nyrstar, ontstaan uit de fusie van het Australische Zinifex en de zinkactiviteiten van Umicore, naar de beurs. Beleggers waren laaiend enthousiast, Nyrstar haalde met de vingers in de neus 1,7 miljard euro op.

De nieuwe ster van de Brusselse beurs werd geleid door de tandem Paul Fowler, de voormalige operationeel directeur van Zinifex, als CEO, en Julien De Wilde, als voorzitter. ‘Er werd beslist dat de voorzitter het best een Belg zou zijn. Wie hebben we in België met wereldwijde industriële ervaring, die het wil en kan doen?’, luidde het in een interview met De Wilde in 2007.

Acht jaar later is Nyrstar zijn vierde CEO aan het verslijten en kijkt de belegger van het eerste uur terug op een verlies van ruim 90 procent. Dat is dan nog zonder de sterk verwaterende kapitaalverhogingen die Nyrstar de voorbije jaren deed. Samen met de op til staande kapitaalronde zal Nyrstar in vier jaar tijd drie keer met de pet zijn rondgegaan bij zijn aandeelhouders, goed voor 1 miljard euro. Daarnaast werd nog bijna evenveel opgehaald met schulden.

Het gros van dat geld diende de ‘verticale integratiestrategie’ die toenmalig CEO Roland Junck (Fowler was al de laan uitgestuurd) in 2009 uit zijn hoed toverde. In nog geen twee jaar tijd investeerde Junck 981 miljoen euro in mijnbouwgroepen. Resultaat van die investeringswoede? 830 miljoen euro aan afgeboekte goodwill en een mijnbouwtak die de groep op de rand van de afgrond heeft gebracht. Huidig CEO Bill Scotting (Junck mocht eind vorig jaar vertrekken) zette de ‘verticale integratiestrategie’ gisteren zelfs officieel bij het huisvuil.

De leden van de raad van bestuur van Nyrstar en voorzitter De Wilde zitten nog steeds stevig in het zadel. Nochtans dragen zij een grote verantwoordelijkheid. Het is hun taak om de bakens voor de toekomst uit te zetten, toe te zien op het management en de belangen van de aandeelhouders te verdedigen. De feiten tonen aan dat de raad van bestuur in deze drie essentiële zaken gefaald heeft.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud