Advertentie
Advertentie

Beurs van Hongkong 15 keer meer waard dan Euronext

Handelaars op de beurs van Hong Kong ©EPA

Miljoenen Chinese beleggers overspoelen de beurs van Hongkong. Daardoor achten beleggers de beurs van Hongkong nu 15 keer meer waard dan Euronext.

Wereldwijd stak één aandeel er maandag met kop en schouders bovenuit: Hong Kong Exchanges & Clearing (HKEX). De uitbater van de beurs van Hongkong schoot op het eigen koersenbord 19 procent hoger naar 297,40 Hongkongdollar. In minder dan een maand tijd is het aandeel 70 procent duurder geworden.

De reden is niet ver te zoeken: de beursgekte in China, waar het leger kleine beleggers maandelijks met miljoenen aandikt. En dat leger heeft nu ontdekt dat er - relatieve - koopjes te doen zijn in Hongkong, aangezien dezelfde aandelen daar vaak een heel stuk goedkoper noteren dan in Sjanghai.

Die prijsverschillen tussen Sjanghai en Hongkong uitbuiten, lukt nu vlotter dan vroeger, door een recente handelslink tussen de twee. Die was eigenlijk bedoeld om buitenlandse beleggers de weg naar China te tonen, maar tot nog toe lijken het veeleer de Chinezen die zo Hongkong overspoelen: de Hang Seng , de graadmeter van steraandelen in Hongkong, is in enkele dagen van 25.000 naar 28.000 punten gestegen. 

Met als frappant gevolg dat HKEX met een beurswaarde van omgerekend 42,3 miljard euro de Amerikaanse derivatenreus CME nu onttroond heeft als waardevolste beurzenuitbater ter wereld.

HKEX is in beurswaarde nu liefst 15 keer groter dan de 2,8 miljard euro van Euronext , de uitbater van de aandelenmarkten van Parijs, Amsterdam, Brussel en Lissabon. En dat aandeel is sinds de re-introductie op het eigen koersenbord in juni 2014 nochtans verre van een slak, met een beurskoers die exact verdubbeld is.

Goedkoop is Euronext ook niet, tegen liefst 6 keer de jaaromzet. Beleggers zien er immers een favoriet speeltje in om in te zetten op de geldcreatie van de Europese Centrale Bank, waar voorzitter Mario Draghi door maandelijks 60 miljard staatspapier te kopen beleggers bijna manu militari in Europese aandelen wil duwen.

Maar Euronext noteert vergeleken met HKEX, dat beleggers op liefst 40 keer de jaaromzet waarderen, eigenlijk relatief goedkoop.  Bijgevolg lijken beleggers de Chinese beursgekte van nu tot in het oneindige te extrapoleren: inancial Times stipt aan dat Hongkong vorige week donderdag een recordomzet boekte van 35 miljard euro, evenveel als de handel in Londen, Parijs én Frankfurt samen. 

©Bloomberg

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud