Advertentie

Bijgeloof bepaalt datum beursgang Alibaba

Alibaba-oprichter Jack Ma ©EPA

Alibaba, het succesvolle Chinese e-commercebedrijf, trekt volgens ingewijden vermoedelijk op 8 augustus naar Wall Street. Hoewel 8 een geluksgetal is in China lijkt de keuze voor het midden van de zomer eerder riskant.

De Chinese e-commercereus Alibaba maakte de beursgang op Wall Street begin mei bekend. Toen was er sprake van een IPO ‘deze zomer’. Nu zou het beursdebuut volgens persagentschap Bloomberg vastgepind zijn op 8 augustus, ofte 08/08.

Ba’ betekent letterlijk ‘acht’, maar het kan volgens bijgelovigen ook op voorspoed wijzen, gezien het nauw aanleunt bij het woord ‘fa’ dat ‘geluk’ betekent. Het woord 'ba' komt al dubbel voor in de bedrijfsnaam, dus lijkt het ook waarschijnlijk dat Alibaba-stichters Jack Ma en Joe Tsai die datum als gunstig zouden bestempelen. Ook geven ze de voorkeur aan de ticker BABA.

#Billionaire Jack Ma's @AlibabaTalk Said to Weigh Good Fortune of No. 8 in Choosing IPO Date http://t.co/MNRwC54z9N via @BloombergNews— BBG Billionaires (@BBGBillionaires) 4 juni 2014

Zomerreces

Nochtans is begin augustus geen optimaal moment voor een beursgang. Fondsbeheerders hebben dan vaak zomerreces en de handelsvolumes in de VS bereiken in het midden van de zomer over het algemeen een dieptepunt. Van de honderd grootste IPO’s in de VS in het verleden, vonden er amper twee plaats tijdens de maand augustus.

Alibaba, dat groter is dan de Amerikaanse webwinkel Amazon en e-commercesite eBay samen, staat voor een beursgang die mogelijk de grootste ooit wordt in de VS. Met een potentiële kapitaalophaling van 20 miljard dollar (14,7 miljard euro) steekt het andere techbedrijven zoals Facebook en Twitter ruimschoots voorbij. Die hadden slechts IPO's van respectievelijk 16 en 1,8 miljard dollar.

Het bedrijf wordt in zijn totaliteit geschat op 168 miljard dollar (120 miljard euro). Om voor miljarden dollars aan aandelen te kunnen verkopen, zal het bedrijf de grote investeerders moeten inpalmen en grote vraag genereren, om de eerste dag tegen een hoge koers te kunnen verhandelen.

Acht

Ook in het verleden bleken de Chinezen waarde te hechten aan de symbolisch belangrijke 8. Zo startten de Olympische Spelen in Peking op 8 augustus 2008.

Een woordvoerster van Alibaba in San Francisco wilde de datum noch bevestigen noch ontkennen.

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud