‘Biljoenen’ schulden en rentevrees baren bankiers zorgen

Als de basisrente stijgt voor banken hun balansen kunnen herstellen, loopt het wereldwijde economisch herstel een groot risico. Die waarschuwing had de Italiaanse centrale bankier Mario Draghi dinsdag in petto op een bijeenkomst van The Wall Street Journal. Dat verschillende centrale banken hun stimuleringsplannen afbouwen, voedt Draghi’s vrees, net als de ‘biljoenen’ dollars aan bank- en staatsschulden. De Italiaan is voorzitter van het Financial Stability Board, dat de regelgeving rond banken onderzoekt.

Met een recent analistenrapport over 2010 zit Morgan Stanley grotendeels op dezelfde lijn. Voor de groeivooruitzichten blijft het Amerikaanse beurshuis positief, voor de eigen sector iets minder: het wendt er zich voor volgend jaar van af.  ‘Als de rente stijgt, neigen banken te onderpresteren’, klinkt het. Nieuwe regelgeving, hogere belastingen en politieke druk in het algemeen bedreigen volgens Morgan Stanley de prestaties van financiële aandelen.

Als een van de mogelijke verrassingen voor komend jaar wijst Morgan Stanley op de grote schuldgraad van overheden, en die van Groot-Brittannië in het bijzonder. Volgens het beurshuis kan de AAA-rating van het land zelfs in gevaar komen. Vooral een politieke patstelling na de verkiezingen zou de slagkracht van de Britten in deze tijden ernstig kunnen schaden.

KD

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud