Advertentie

Blijf weg waar jongemannen ontbijten met hun moeder

Als je een plek bezoekt waar het merendeel van de mannen tussen 25 en 34 jaar nog bij zijn ouders woont, denk dan twee keer na voor je staatsobligaties van dat land koopt. Die vreemde conclusie trekt het Britse weekblad The Economist uit een grafiek die de verhouding weergeeft tussen die specifieke bevolkingsgroep en het risico op wanbetaling. Die laatste wordt gemeten aan de hand van de prijs van credit default swaps (CDS-en), een soort verzekering tegen wanbetaling.

Helemaal te mijden is Griekenland, waar zo'n 56 procent van de jongemannen nog bij zijn ouders hokt. De volgende knipperlichtlanden zijn Portugal, Italië en Spanje. België zit aan de goede kant van de curve. Bijna 19 procent van onze kerels houden er een eigen stek op na, evenveel als in Duitsland.

Als u op twee oren wil slapen, slaat u best massaal Fins staatspapier in. Het risico van een Finse wanbetaling is namelijk uiterst miniem. Amper 8 procent van de Finse jongemannen schuift elke ochtend bij mama aan tafel voor het ontbijt.

Deze anekdotische benadering schetst de kritiek op CDS-en als imperfecte maatstaf om risico's in te schatten. Net zoals er een belangrijke verklaring is voor de positie van Griekenland, Spanje, Portugal en Italië op de grafiek (langer thuiswonen is een cultureel gegeven dat vooral in Zuid-Europa speelt), zijn er ook voor landenrisico's talloze factoren die verder gaan dan enkel het risico op wanbetaling, zoals gemeten door de weinig liquide CDS.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud