Advertentie

Blogosfeer neemt België onder vuur

De internationale blogosfeer is niet mals voor de impasse in de Wetstraat. Op de invloedrijke financiële blog Money Supply van de Financial Times scheren ze België, net als vandaag op de obligatiemarkten trouwens, zonder veel pardon over dezelfde kam als de andere zwakke eurobroertjes.

Blogster Emma Saunders stelt zich de vraag of we na vandaag geen nieuw letterwoord nodig hebben: de 'PBIGS'. 'Het is nu al duurder om zich te verzekeren tegen een Belgische dan Italiaanse wanbetaling', zegt ze. Eerder op de dag wees zerohedge.org er al op dat de Belgische Credit Default Swaps (CDS) tot een recordpeil zijn gestegen.

Volgens onderzoeksbureau Markit kost het intussen 240.000 dollar om voor 10 miljoen dollar aan Belgische schuld te verzekeren. Dat is ruim vijf keer hoger dan vorig jaar en een indicatie dat beleggers er niet gerust op zijn dat ons land zijn financiële verplichtingen nakomt.

Voorlopig bleef Brussel relatief buiten schot op de obligatiemarkten: België zweefde ergens tussen kern en periferie. Maar vandaag diepte het renteverschil met Duits staatspapier, dat te boek staat als het veiligste in de eurozone, uit tot 113 basispunten. De Belgische langetermijnrente steeg 13 basispunten, waarmee de grens van de 4 procent opnieuw sneuvelde. Enkel Spaans en Portugees staatspapier zaten meer in het nauw.

Money Supply wijst erop de problemen in Brussel het begrip 'europeriferie', zoals de rijke eurolanden de zwakkere genoegzaam noemen,  zwaar op de proef zou kunnen stellen.

'De periferie', schrijft Saunders, 'die werd wellicht roekeloos geleid of was diep ongelukkig. Maar ze lag tenminste niet bij de deur.' Sinds vandaag weten ze in Londen duidelijk wel waar België en de periferie ligt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud