BNP Paribas: 'Kapitaal ophalen voor Champions League'

©Photo News

De grootste bank van Frankrijk en de moeder van BNP Paribas Fortis haalde in het donkerste scenario van de stresstests een kapitaalbuffer van 8,07 procent. Ver boven het noodzakelijke minimum van 5,5 procent dus.

 ‘Onder de huidige kapitaaleisen is er hoegenaamd geen nood voor BNP Paribas om extra kapitaal op te halen’, zegt de Belgische City-bankenanalist Johan De Mulder van het beurshuis Sanford C. Bernstein. ‘Bij een kernkapitaalratio van 10 procent kan BNP Paribas 40 procent van de winst aan de aandeelhouders blijven uitkeren en komt het dividend niet onder druk.’

Toch houdt De Mulder er rekening mee dat de markt BNP Paribas onder druk zal zetten om zijn kapitaalbuffers nog verder te verstevigen. Om tot de ‘champions league’ van de wereldwijde zakenbanken te behoren verwachten beleggers tegenwoordig dat je een kapitaalbuffer van ongeveer 12 procent hebt. Daar zit BNP Paribas dus nog lang niet. Om die doelstelling alsnog te halen kan BNP Paribas onder druk komen te staan om - tijdelijk - een lager dividend uit te keren of over te gaan van cash naar keuzedividenden. Dat is niet alleen sneu voor de aandeelhouders van de Franse grootbank, maar ook voor elke Belg. De Belgische staat bezit immers een belang van 10,3 procent in BNP Paribas. Als de bank een lager dividend uitkeert, komt dat de facto neer op lagere inkomsten voor de overheid.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud