Boven hun stand, maar ze hebben wel de grootste bedrijven

PetroChina was maandag even het grootste bedrijf ter wereld, gemeten naar marktkapitalisatie. Bij die gelegenheid publiceerde De Tijd bovenstaande tabel.

Het valt op dat er vier oliemajors deel utmaken van het lijstje van de tien grootste marktkapitalisaties.

Er zijn drie Chinese bedrijven, PetroChina, the Industrial and Commercial Bank of China (ICBC) en China Mobile. Petrobras is Braziliaans en Royal Dutch Shell is het enige Europese bedrijf. De rest is Amerikaans: ExxonMobil, Wal-Mart Stores, Microsoft, Procter&Gamble en Johnson&Johnson.

De VS en het VK leven boven hun stand, zoals Geert Noels nog aankloeg in één van zijn recentste blogposten. Vandaag illustreert hij wat er gebeurt wanneer centrale bankiers bubbels blazen met enkele video's, waarvan we u zeker Lost Vegas niet willen onthouden:


Dit gezegd en getoond zijnde, blijft het blijkbaar wel zo dat de grootste bedrijven ter wereld Amerikaans, Chinees, Braziliaans en Brits-Nederlands zijn. Misschien dat het ongebreidelde optimisme waarmee sommige landen boven hun stand leven ook een positief aspect heeft: het optimisme om te ondernemen en daarbij niets minder te willen dan bij de grootste bedrijven ter wereld te behoren.

Roland Legrand

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud