Advertentie

Cameron zet Brown voor schut

Volgens de Britse premier David Cameron is zijn voorganger Gordon Brown wellicht niet de 'meest geschikte' persoon om het IMF te leiden. Met zijn uitspraken torpedeert Cameron de stille ambities van zijn landgenoot. Sinds een opgemerkte passage op een jamboree in het Amerikaanse Bretton Woods doet Browns naam de ronde als mogelijke opvolger van Dominique Strauss-Kahn, de Fransman die momenteel aan het roer staat van het internationaal muntfonds.

Het IMF heeft iemand nodig die 'het gevaar van overdreven schulden begrijpt', zei Cameron op de Britse radiozender BBC Radio 4. Iemand die bovendien 'extreem competent en capabel' is. Dat hij daarmee niet Brown voor ogen heeft, is zonneklaar. 'Als we iemand hebben die dacht dat we geen schuldenprobleem in het VK hadden, terwijl dat duidelijk wel het geval is, is hij niet de meest geschikte persoon om andere landen met schulden en begrotingstekorten te helpen.'

Het botert niet tussen Cameron en Brown. De eerste nam vorig jaar het roer over van Brown. De premier nam zijn voorganger tijdens de verkiezingen op de korrel omdat hij het begrotingstekort naar ongekende hoogten had gejaagd. Volgens Browns Labour-partij gaat de conservatieve regering van Cameron dan weer te driest te werk om het tekort terug te dringen.

De kans dat Cameron dus Brown voordraagt voor de topfunctie in Washington is dus miniem. En dat terwijl Sarkozy in 2007 wél landgenoot Strauss-Kahn voordroeg, ook al behoorde die tot de politieke aartsrivalen van de PS. Politiek Parijs is overigens steeds meer in de ban van speculatie dat ‘DSK’ in 2012 als kandidaat voor de PS een gooi zal doen naar het Frans presidentschap. En dus potentieel Nicolas Sarkozy de weg naar herverkiezing zal versperren.

Wat een mooie ironie zou zijn: Sarkozy droeg precies DSK voor om zijn belangrijkste rivaal ter linkerzijde naar Washington te ‘evacueren’. Maar precies die topjob in Washington scherpte het profiel van DSK fors aan, terwijl hij tegelijk buiten het moddergevecht kon blijven dat de Franse nationale politiek vaak is. Mogelijk is Cameron vooruitziend en wil hij voor alle zekerheid een terugkeer van Brown naar Downing Street uitsluiten.

KD/KVS

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud