'Carry trades grootste risico voor economie'

De afwikkeling van carry trades op de dollar zijn de grootste bedreiging voor de wereldeconomie volgend jaar. Dat zegt Credit Suisse. De dollar was het voorbije jaar de favoriet munt voor beleggers die met carry trades profiteerden van de extreem lage rente in de VS.

Bij een carry trade lenen beleggers in een laagrentende munt, om de opbrengst te beleggen in een hoogrentende munt of meer risicovolle activa zoals grondstoffen en groeimarktaandelen. Het verschil is pure winst voor de belegger. Door het nulrentebeleid in de VS was de dollar de favoriete munt geworden van carry traders. Maar de carry trades zetten ook de dollar fors onder druk. Nadat geleend wordt in dollar, wordt deze immers verkocht en worden hoogrentende munten aangekocht.

Volgens Credit Suisse-analist Tao Dong is er momenteel tussen 1.400 miljard en 2.000 miljard dollar betrokken bij carry trades op de dollar. 'De afwikkeling van die transacties kan resulteren in grote volatiliteit van wisselkoersen, grondstoffen en groeimarktaandelen', klinkt het.

Ook de centrale bank van Hongkong zei woensdag al dat het mogelijk voor 'scherpe correcties' staat in verschillende activaklassen. Eerder wezen Japan, China en Zuid-Korea al op de gevaren van het speculatief kapitaal.

SD

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud