Advertentie

China, Arabische wereld en Europese Raad beslissen over beursdag

Morgen kijken we op macrovlak uit naar vooral China, de Arabische wereld en de Europese Raad. Die onderwerpen zijn onderling verbonden. 

China zorgde vandaag voor consternatie door geen handelsoverschot bekend te maken, maar een tekort. Dit heeft te maken met het Chinese Nieuwjaar (foto Reuters), dat dit jaar op 3 februari viel. Maar er wordt ook gewezen op de stijgende grondstoffenprijzen, die het land parten spelen. 

Dat zorgt dus voor een op het eerste (en misschien ook het tweede) zicht merkwaardig effect. Normaal zou u denken: hogere grondstoffenprijzen, dus meer inflatiedruk. 

In China leidden die gestegen prijzen mee tot het wegsmelten van het handelsoverschot, en daardoor mogelijk tot juist... minder inflatoire druk. De hoge overschotten uit het verleden zorgden immers voor een instroom van deviezen die de centrale bank niet helemaal gesteriliseerd kreeg, waardoor het een bron van inflatie werd. Zonder overschot, minder inflatoire druk. 

Morgen zullen de Chinese inflatiecijfers dan ook met veel belangstelling worden bekeken. 

Wat grondstoffen betreft, is er de olieprijs die fluctueert met de laatste onlusten en gevechten in de Arabische wereld. Er zijn acties aangekondigd in Saudi-Arabië zelf en vrijdag is zowat de traditionele actiedag geworden in de regio. Een duurzaam hogere olieprijs kan de economische groei op wereldvlak drukken, en dat kan de prijzen van industriële grondstoffen onder druk zetten. 

Een vertragende groei en stijgende energiekosten zijn ook geen goed nieuws voor de noodlijdende Europese periferie. De markten worden duidelijk ongeduldig en verwachten een concreet plan van de Europese leiders.

Een muntunie zonder solidariteitsmechanismes is een problematisch gegeven. Solidariteit vereist ook dat de ontvangers van de steun iets teruggeven: een deel beslissingsbevoegdheid over hun beleid. Maar zijn de eisen van de gevers afgestemd op de binnenlandse situatie van de perifere landen, of eerder op de vereisten van de binnenlandse politiek van de gevers? 

De vraag is dus of we afstevenen op een vertraging van de wereldeconomie, dan wel te maken hebben met tijdelijke factoren. En of Europa in staat is een goed en overtuigend beleid uit te dokteren. Op het moment dat ik schrijf zijn de beurzen er niet gerust in.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud