China koelt af op erg slecht moment

Nu heel wat grote beurshuizen het er al over eens zijn dat de Amerikaanse economie regelrecht afstevent op een recessie (of er zelfs al in zit), begint het mediaberichten te druppelen over de omvang ervan. Of het een hapering wordt in het globale financiële systeem of een hardere dobber hangt af van verschillende factoren. Een daarvan is China. Net nu lijkt de Chinese economie te gaan afkoelen. Een wel heel slecht moment voor de wereldeconomie. Of niet?

Uit macrodata die vrijdag gepubliceerd werden, bleek dat verwoede pogingen van de Chinese overheid om de economie af te koelen langzaamaan de reële economie beginnen te beïnvloeden. In de laatste drie maanden van vorig jaar importeerden de Chinezen immers meer dan ze uitvoerden. Het handelsoverschot voor 2007 kwam weliswaar nog altijd op uit op een waanzinnig recordniveau, maar waarnemers zijn het erover eens dat de Chinese economische groei de komende jaren wat trager zal groeien.

Die evolutie heeft te maken met de appreciatie van de Chinese munt, de verwoede pogingen van de overheid om geld uit het systeem te halen, maar ook met afnemende vraag naar producten in de belangrijkste afzetmarkten, Europa en de VS.

Tegelijkertijd stegen de importprijzen in de VS met meer dan 10 procent in 2007, wat het handelstekort voor november miljarden hoger deed uitkomen dan verwacht. De stijging van de importprijzen duiden erop dat de VS inflatie importeren in de vorm van dure grondstoffen om de eigen, vertragende economie draaiende te houden. Een analist van Lehman Brothers betitelde de macrodata als 'staflation-lite'.

Of stagflation-lite echt stagflatie zal worden, is lang niet zeker. Wel is zeker dat de sterke opkomst van China (en andere emerging markets) de recessiepil waar de VS (wellicht) doormoeten een stuk bitterder kan maken, ook voor de wereldeconomie. De robuuste vraag naar grondstoffen vanuit het Oosten zorgt ervoor dat de VS wellicht met dure importprijzen zal blijven kampen in 2008.

Tegelijkertijd zou een forse groeivertraging in de VS de Chinese afkoeling misschien wel heel frisjes kunnen doen aanvoelen. En net daar schuilt het gevaar. Hoewel de EU ondertussen de VS vervangen heeft als belangrijkste exportpartner van de Chinezen, zou 1 procent minder economische groei in de VS toch nog steeds de Chinese exportgroei met 4 procent afromen.

Een hapering in het Chinese systeem kan nog versneld worden door een instorting van de binnenlandse beurzen (die vol speculatief geld gepompt zitten), overcapaciteit, enz. 'De Chinese import en de Amerikaanse consument hebben de wereldeconomie de voorbije vijf jaar aan een razend tempo doen groeien', aldus een analist. 'Als de motor van de Chinese en de Amerikaanse economie op hetzelfde moment gaan sputteren, kan dat de wereldeconomie in een recessie trekken.'

Peter De Groote

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud