China op weg naar wereldheerschappij? En zo ja, dewelke?

Dat is de vraag die professor politieke economie Dani Rodrik (Harvard University’s John F. Kennedy School of Government) stelt op Project Syndicate. De vraag komt op een goed moment, nu Google en China frontaal botsen. Censuur en cyberaanvallen zijn de opkomende wereldmacht volstrekt niet vreemd.

Over de kortetermijnimpact voor Google, dat weigert nog censuur toe te passen en dus misschien moet verdwijnen in China, kunnen we kort zijn: de meeste analisten zien geen aanzienlijke winstbijdrage van de Chinese activiteiten. De (grotere) Chinese concurrent Baidu zou met het verdwijnen van de Amerikaanse tegenspeler wellicht wél zijn voordeel doen, wat ook blijkt uit de koersevolutie (lees ook t-zine hierover).

Het is nog niet zeker dat Google nu zal worden geblokkeerd, wellicht is er op diplomatiek vlak volop duw- en trekwerk bezig.

Terug naar Rodrik. De professor verwijst naar het boek When China Rules the World van de Britse expert en journalist Marin Jacques. Die stelt dat China niet enkel de volgende economische grootmacht is, maar ook dat de wereldorde die deze grootmacht zal instellen sterk verschillend zal zijn van die tijdens het Amerikaanse tijdperk.

China is een oude beschaving met een eigen dynamiek met opvattingen die eerder gericht zijn op de gemeenschap dan op het individu, eerder gericht op de staat dan liberaal van strekking en eerder autoritair veeleer dan democratisch. 

China zal minder tussenkomen in andere landen, maar wel eisen als wereldmacht te worden erkend.

Rodrik zegt wel dat het Chinese groeimodel kwetsbaar is. Er is jaar na jaar 8 procent groei nodig, zoniet komt er sociale en politieke onrust in een systeem dat slecht is uitgerust om met afwijkende meningen om te gaan. De groei is ook te danken aan een ondergewaardeerde munt en handelsoverschotten, die voor internationale spanningen zorgen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud