Advertentie

China voert moeizame strijd tegen inflatie en overinvestering

Tijdens de middagchat ging het onder meer over China (foto Shanghai, van EPA). MarketWatch bracht een verhaal waarin kritiek werd geuit op de groeiende consensus dat China afstevent op een vertraging of zelfs een inzinking.

Nouriel Roubini (zie eerdere post) zegt dat geen enkele grote economie voor een langere periode investeringen kan hebben van meer dan 50 procent van het BBP. 

Dat geeft aanleiding tot leegstaand vastgoed, bruggen naar nergens en prestigeprojecten met lage of geen productiviteit. Op financieel vlak leidt het tot leningen die niet meer worden terugbetaald.

De Wereldbank ziet in de Chinese vastgoedmarkt een risico voor de banksector en de bouwindustrie.

Viktor Shvets van Samsung Securities vindt dat een breder perspectief nodig is. Er zijn nog altijd te weinig woningen in China. De investeringen van de laatste zeven jaar mogen dan wel indrukwekkend zijn, er werd gewoonweg de laatste tweehonderd jaar veel te weinig geïnvesteerd.

Dat kan niet beletten dat er heel kritische analyses blijven komen, bijvoorbeeld van George Magnus (UBS) die in de Financial Times opmerkt dat de Chinese groei in heel sterke mate wordt gedreven door krediet:

China mag dan wel voortdurend verstrakkende maatregelen aankondigen, in reële termen staat de rente op een laagste punt sinds 13 jaar: de depositorente op drie maand bedraagt -3 procent en krediet op een jaar op 1 procent. Bedrijven lenen meer terwijl de kasstromen onder druk staan door stijgende kosten voor energie, lonen en nutsvoorzieningen.

De formele bankleningen mogen dan wel door de overheid gereguleerd te worden, er zijn tal van andere financieringsmogelijkheden, bijvoorbeeld via Hongkong.

China moet echt iets doen aan de inflatie en de kredietverlening. Op korte termijn zal dat de markten doen schrikken, op langere termijn maakt het een duurzamere groei mogelijk. De vraag is in welke mate de politieke gevoeligheden en het lobbywerk een dergelijk beleid mogelijk maken.

Wat denkt u? Stevent China af op een crisis, of zal het land in staat zijn de inflatie en de overinvesteringen te bezweren?

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud