Advertentie

Chinese vrijgezellen, een gevaar voor de wereldeconomie

We vallen een beetje in herhaling, maar BBC World blijft ondanks alle besparingsmaatregelen een referentie voor iedereen die op de hoogte wil blijven van de wereldeconomie en -politiek. Ik stem bijvoorbeeld bij de rit naar kantoor in de auto vaak af op BBC World, 648 op de middengolf. En genoot bijvoorbeeld deze ochtend van de 'Business Daily'.

Dit keer ging reporter Justin Rowlatt op zoek naar de gevolgen van de Chinese vastgoedzeepbel. En waarom we ons wel degelijk zorgen moeten maken over die zeepbel. Rowlatt legt haarfijn uit waarom door die peperdure woningprijzen in China veel Chinezen niet doen wat de rest van de wereld hoopt: flink consumeren, zodat de Chinese economie minder afhankelijk is van de uitvoer en de rest van de wereld naar China kan exporteren in plaats van louter uit China importeren.

Een frappant voorbeeld zijn de Chinese vrijgezellen. Ook al hebben die een degelijke baan, toch hokken ze liever in een klein kamertje ergens in de kelders van een Pekinees appartementsgebouw. Blijkt dat ze liever een groot deel van hun inkomen sparen. Zo hopen ze ooit geld genoeg bijeen te hamsteren om een appartement te kunnen kopen. En een vrouw te vinden. Blijkt dat in China voor een vrijgezel de zoektocht naar een partner stukken vlotter gaat, als die een strak optrekje kan aanbieden.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud