Advertentie

Citigroup en financiële newspeak

De Amerikaanse bankreus Citigroup is van plan een omgekeerde aandelensplitsing door te voeren. Elke aandeelhouder krijgt 1 nieuw aandeel voor tien oude.

"Een omgekeerde aandelensplitsing". Het klinkt zoals "negatieve winst" en "negatieve groei": eufemismen voor respectievelijk "verlies" en "krimp". En "omgekeerde splitsing" staat voor "we hebben de zaken zo verknoeid dat de aandelen nog maar een schijntje waard zijn, nu bundelen we de aandelen zodat ze een minder deprimerende eenheidswaarde hebben." 

"Eufemisme" is nog vriendelijk gezegd. Ik weet wel, "reverse stock split" is een geconsacreerde financiële term en geen uitvinding van Citigroup, maar blijft niet minder een mooi staaltje newspeak.

U weet wel, "newspeak" zoals in het boek 1984 van  George Orwell. Wikipedia zegt: "Het uiteindelijke doel is dat men alleen nog maar politiek correcte dingen kan zeggen, omdat men eenvoudig de woorden niet heeft om dingen te zeggen of zelfs maar te denken die het regime onwelgevallig zijn."

'Citi is een fundamenteel ander bedrijf dan het drie jaar geleden was', zegt ceo Vikram Pandit in een persbericht. De bank gaat zelfs een dividend uitkeren, van 1 dollarcent per samengebundeld aandeel. 

De Federal Reserve versoepelde vrijdag een aantal bepalingen die ze de grootste banken van het land in volle financiële crisis had opgelegd. De Amerikaanse bankreuzen JPMorgan en Wells Fargo waren er wel heel snel bij om hun dividend fors op te krikken en aan te kondigen dat ze eigen aandelen zullen inkopen. Ook Citigroup laat nu weten volgend jaar graag kapitaal uit te keren aan de aandeelhouders. 

De Fed zegt dat de Amerikaanse economie er veel beter aan toe is en dat de banken ook over een sterkere kapitaalbuffer beschikken.

Dat kan zijn en het het lijkt goed nieuws voor de aandeelhouders. Maar een sector die zo tuk is op newspeak zet toch vooral aan tot voorzichtigheid. 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud