Advertentie
Advertentie
blog

Citigroup ziet prijs voor ijzererts verder kelderen

Port Hedland in West-Australië. Schepen wachten om met ijzererts geladen te worden. ©REUTERS

Citigroup heeft BHP, Glencore en Rio Tinto op 'houden' gezet. Anglo American en Vedanta krijgen een downgrade tot 'verkopen'. BHP valt van Citi's Europese favorietenlijst.

De grondstofaandelen zijn maadag de grootste verliezers, gemiddeld zakken ze met 0,9 procent.

BHP Billiton, Antofagasta, Rio Tinto en Anglo American staan onder druk nadat vanmorgen is gebleken dat de Chinese import in maart met 12 procent is gedaald. Het bevestigt nog maar eens dat het groeiland vertraagt. Slecht nieuws voor de mijnbouwsector, want China is 's werelds grootste verbruiker van grondstoffen.

Citigroup heeft de mijnbouwsector bovendien van zijn kooplijst gezet en op 'houden' gezet. Ook UBS heeft zijn verwachtingen tot 2019 verlaagd.

Naast de tanende Chinese vraag naar ijzererts wijzen de analisten van Citigroup er op dat de grote mijnbouwgroepen meer ijzererts naar boven halen. Dat zal de prijs van ijzererts volgens Citigroup in het derde kwartaal onder 36 dollar per ton duwen. En de rest van het jaar zou de prijs onder 40 dollar blijven.

Dat BHP Billiton, Rio Tinto en co hun ijzerertsproductie opvoeren, is niet naar de zin van Colin Barnett, de premier van West-Australië. In die staat ligt het ertsrijke Pilbara, dat het gros van het Australische aanbod herbergt. Barnett laakt de strategie van de mijnbouwgroepen. 'In een markt met overaanbod, moeten ze hun groei vertragen en niet versnellen', zegt hij. 'Ze voeren de verkeerde strategie. Ze geven de markt het signaal dat er altijd een groeiend aanbod zal zijn, tegen lagere prijzen. Dat is een verkeerd signaal, het is niet goed voor de mijnbouwbedrijven, noch voor hun aandeelhouders.'

Barnetts klaagzang komt niet uit de lucht vallen, de kelderende prijs is slecht nieuws voor de overheidsinkomsten van Australië en steekt kleinere mijnbouwbedrijven in bijzonder slechte papieren. Het Australische Atlas Iron staakte vorige week zijn productie en bekijkt samen met zakenbank Lazard de verkoop van activa. Kostenbesparingen liggen ook op tafel.

De prijs van ijzererts is door het lagekostenaanbod van BHP, Rio en het Braziliaanse Vale deze maand onder 50 dollar per ton gezakt. In een maand tijd is de grondstof 30 procent goedkoper geworden. En de vooruitzichten zijn nog slechter dan voor de olie, stellen specialisten.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud