korte metten

Confrontatie

Delhaize-CEO Frans Muller steekt zich niet weg voor de zenuwachtige Belgische vakbonden. ©Photo News

Ongeruste vakbonden bij Delhaize, ruzie bij Charlie Hebdo en Open Vld versus De lijn. De nieuwsstroom van deze ochtend staat bol van de confrontaties. En van nieuws uit de farma- en biotechsector.

Dat Frans Muller himself maandagochtend present tekende op de ondernemingsraad bij Delhaize België om er uitleg te verschaffen over de gesprekken met Albert Heijn-moeder Ahold, is misschien wel het opmerkelijkste nieuws van de ochtend. Het typeert de Nederlandse CEO van de supermarktgroep. Hij is niet vies van een rechtstreekse confrontatie met de zenuwachtige vakbonden, en steekt zich niet weg op een moment dat wel eens cruciaal zou kunnen worden in de geschiedenis van het bedrijf.

De vraag is vooral of Muller iets zal kunnen vertellen om de vakbonden minstens voorlopig te kalmeren. De woordvoerder van Delhaize  liet vooraf weten dat er niets meer te verwachten valt dan wat er tot dusver officieel gecommuniceerd is: dat er gesprekken zijn met Ahold , en dat ze zich nog in een preliminair stadium bevinden. Niet meteen de duidelijke visie op de toekomst die met name de socialistische vakbond BBTK vorige week eiste.

Bij het Franse satirische blad Charlie Hebdo is de confrontatie heftiger. De redactie is nog het trauma van de terreuraanslag van januari aan het verwerken. Dan helpt het niet echt dat twee directeurs en de nabestaanden van de bij die aanslag omgekomen hoofdredacteur Charb plots op een berg geld van 30 miljoen euro zitten, waar de rest van de redactie weinig aan heeft. Dat geld komt van giften en de explosie van de oplage van het blad, een gevolg van de golf van sympathie die in Frankrijk en Europa ontstond na de aanslagen.

Hoever de confrontatie zal reiken tussen de Open Vld en De Lijn, is nog koffiedik kijken. Marino Keulen en Bart Somers lieten een ballonnetje op om de gemeenten te doen beslissen waar voortaan de bussen zullen rijden, en hoeveel dat dan moet kosten.

Mogelijk willen beide heren de temperatuur opnemen in de aanloop naar een Vlaamse resolutie over de toekomst van De Lijn, die het pad moet effenen voor een nieuwe beheersovereenkomst in het najaar. Maar als we de reactie bij de andere politieke partijen, meerderheid én oppositie, en bij De Lijn zelf mogen vertrouwen, is die temperatuur eerder aan de lage kant.

Verder mag u van deze maandagochtend nog deze twee sprokkels uit de farma- en biotechsector onthouden:

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud