korte metten

Control-Alt-Delete

Control-Alt-Delete bij de NMBS? ©Photo News

Alle ogen zijn vandaag gericht op NMBS-topman Jo Cornu. Tenmidden van een spoormalaise presenteert hij zijn benchmarkingstudie, die een reboot van de NMBS op gang moet brengen. Ook bij de FIFA dringt een 'Ctrl+Alt+Delete' zich op.

'We don't even like soccer, but we're going to save it anyway.' VS-correspondent Michiel Vos verwoordde woensdagavond laat in Terzake uiterst secuur het gevoel dat er in de Verenigde Staten heerst over de zweem van corruptie bij de Wereldvoetbalbond FIFA.

Neen, de Verenigde Staten zijn absoluut geen voetballand, maar de Amerikaanse FBI en Justitie leiden nu wel het verzet tegen de schaamteloze corruptie bij het hoogste voetbalorgaan. Ze denken te kunnen bewijzen dat er 151 miljoen dollar - ter vergelijking: de opgetelde jaarwinst van Tessenderlo en Bekaert - aan steekpenningen zijn betaald. Dat de VS nu - samen met de Zwitserse justitie - de touwtjes in handen nemen, kan een 'gamechanger' zijn. De FIFA luistert vooral naar de taal van het geld en de meeste FIFA-sponsors - zoals Coca-Cola en Nike - hebben in de Verenigde Staten hun hoofdkwartier.

In ongemeen scherpe bewoordingen lieten de UEFA en de Britse voetbalbond zich al uit over Blatter: hij moet ophoepelen, klonk het bij Greg Dyke, voorzitter van de Britse voetbalbond. Dat Europa - toch nog altijd de bakermat van het voetbal - zich tegen Blatter keert, is geen geheim. Maar de man kan wel nog rekenen op de steun van de Aziatische landen, die ook zwaar doorwegen in de stemming. Komt het tot een exit van Blatter en een bijhorende tabula rasa? Dat is afwachten. 

Niet alleen bij de FIFA, ook elders is het uitkijken of er een 'Ctrl+Alt+Delete' op gang komt. NMBS-topman Jo Cornu stelt donderdag zijn langverwachte benchmarkingstudie voor, die de prestaties van het spoorwegbedrijf moet afzetten tegen die van de Europese collegae. De Standaard loste al een eerste schot voor de boeg: de NMBS is acht procent minder efficiënt, wat 100 miljoen euro aan besparingen zou kunnen opleveren. 

Cornu komt met zijn studie temidden een heuse spoormalaise. Al bleef de hinder als gevolg van de staking van de ASTB-machinistenbond nog relatief beperkt: 2 op de 3 treinen reden. Toch kunnen we ons niet van de indruk ontdoen dat er bij de Vlaming - na de zevende treinstaking in acht maanden - enige gewenning optreedt. Hij stapt in zijn auto, vertrekt voor de zekerheid iets vroeger, waardoor de ochtendspits naar Brussel vroeger op gang komt. Op het hoogtepunt stond er deze ochtend 350 kilometer file. 

En zo liep het met de verkeersaders in ons land deze ochtend weer vrolijk stroef. De luchthaven van Zaventem was nog niet volledig bekomen van de stroompanne door overspanning die woensdag de infrastructuur van luchtverkeersleider Belgocontrol lamlegde. De luchthaven draait nu op een capaciteit van 75 procent. De cijfers over de gevolgen van de stroompanne zijn hallucinant: 35.000 passagiers aan de grond, 200 vluchten geannuleerd. 500 onfortuinlijken moesten de nacht op de luchthaven doorbrengen. 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud