D-day voor Bernanke

Het heeft serieus wat voeten in de aarde gehad, maar vanavond zou de Amerikaanse Senaat toch eindelijk over de herbenoeming van Fed-voorzitter Ben Bernanke stemmen. Wanneer de stemming volgt, is koffiedik kijken. Wie een beetje ervaren is in debatten in de Amerikaanse Senaat, weet dat de heren (want het zijn vooral heren) senatoren er een handje van weg hebben een eind weg te kletsen voor ze ter zake komen.

Bob Corker, een Republikeinse senator uit Tennessee en lid van de bankencommissie van de Senaat, laat er in een interview met CNBC geen twijfel over bestaan: 'Het lijdt geen twijfel dat hij de volgende Fed-voorzitter zal zijn', stelt Corker.

Of de senatoren het lang zullen rekken, lacht Corker: 'Wel, als je Bernie Sanders in de zaal hebt....'. Bernie Sanders, een onafhankelijke senator uit Vermont, groeide het voorbije jaar uit tot de nemesis van Bernanke en lanceerde regelmatig breed op Youtube uitsgesmeerde aanvallen op de Fed-voorzitter. Zijn aanvallen kwamen vrij vertaald telkens op hetzelfde neer: 'hoeveel percent van de 2.200 miljard dollar die de Fed in de economie pompte, kwam uiteindelijk bij de brave mensen in mijn mooie deelstaat Vermont terecht'.

De RealTime Economics-blog gaf onlangs een overzicht van de stemmen. Voorlopig zou Bernanke op 53 keer 'ja' kunnen rekenen (38 Democraten, 1 onafhankelijke en 14 Republikeinen), tegenover 20 keer 'nee' (5 Democraten, 14 Republikeinen en Bernie). En 21 zijn onbeslist, 11 Democraten en 10 Republikeinen). Dus alvast één iets waar Republikeinen en Democraten het eens zijn tegenwoordig: in hun strijd voor of tegen Bernanke...

KVS

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud