davos korte metten

Davos

Davos, vanaf woensdag het epicentrum van de wereld ©BELGAIMAGE

's Werelds beleidsmakers maken zich klaar om naar het sinds vorige week pas écht peperdure Davos te trekken. Behalve Mario Draghi, die heeft zijn handen méér dan vol met brommende Duitsers.

Zwitserland was al niet echt geroemd voor zijn budgetvriendelijke vakantieoorden, maar wie na het 'verschrikkelijk einde' van het Zwitsers muntplafond vorige week nog geld heeft om - gewapend met de schaamteloze netwerktips van The Economist - vanaf woensdag in Davos te vertoeven moet écht wel tot 'de 1 procent' horen. Behalve onze onvermoeibare Davos-reporter Bart Haeck, die zo vooruitziend geweest is om van zijn Zwitserse doortocht vorig jaar nog wat franken over te houden. Zijn beste belegging ooit. 

Die 1 procent zal volgens Oxfam in 2016 rijker zijn dan de resterende 99 procent van de wereldbevolking. Waarmee de ngo duidelijk hoopt het thema ongelijkheid nadrukkelijk op de agenda van het Wereld Economisch Forum te zetten, ook al is dat thema door toedoen van ene Vladimir P uit M onttroond door 'conflicten' als grootste kopzorg van 's werelds beleidsmakers.

Wie niet in het mondaine ski-oord zal vertoeven, is Mario Draghi. De voorzitter van de Europese Centrale Bank zal het deze week immers te druk hebben met het opblinken van zijn bazooka en met brommende Duitsers het zwijgen op te leggen. Het lijfblad van brommend Duitsland - de FAZ - wet nu al de messen: No, Dottore Draghi

Horror

In Washington lijkt Barack Obama duidelijk niet van plan de laatste twee jaar van zijn ambtstermijn - zijn opvolger legt op de 20 januari 2017 de eed af - stilletjes te zitten mokken in een hoek van het Witte Huis. 'See if I care' lijkt de nieuwe leidraad van de Democratische president tegenover het Republikeins Congres. Na zijn pardon aan miljoenen illegalen, zal Obama in zijn State of the Union van morgen zwaar inzetten op een belofte die net als immigratiehervorming al jaren meegaat: een eerlijker belastingstelsel

De kans dat zo'n hervorming voorbij een vijandig Congres raakt, mogen we afgerond op nul procent inschatten. Maar de Democraten kunnen zo wel het thema ongelijkheid op de agenda zetten voor de presidentsverkiezingen van 2016. Zeker als in haar natste dromen Hillary Clinton het zou mogen opnemen tegen de gewezen durfkapitalist Mitt Romney, die tot ontzetting van zijn Republikeinse partijgenoten (they sound like actors in the third act of a horror movie: how do we kill this thing) plots wéér opduikt als kandidaat-president. 

And finally:

Het is maar een klein berichtje, maar ik sta er toch paf van. Wist u dat er bij Volkswagen in Wolfsburg vorig jaar meer VW-curryworsten dan VW-auto's van de band gerold zijn? Volkswagen Originalteil, zeg ik u!

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud