De angst vloeit weg

De beurzen kenden voor de tweede dag op rij een topdag. Beleggers bouwden een feestje, onder meer omdat een resem Amerikaanse banken snel de eerder verkregen overheidssteun wil terugbetalen. Op de achtergrond klonk evenwel een valse noot, met een absoluut dieptepunt voor het aantal huizen in aanbouw in april. De cijfers zijn niet altijd even betrouwbaar, en hoogst volatiel, maar ze blijven hallucinant: tegenover april 2008 is het aantal huizen in aanbouw met 54,2 procent gekelderd.

Terwijl de residentiële én commerciële vastgoedmarkten verder achteruitboeren, stijgt ook het aantal consumenten en bedrijven dat moeite heeft om de leningen terug te betalen. Niet getreurd, want de Amerikaanse banken voelen zich sterk genoeg om de overheidssteun terug af te staan, en opnieuw zonder bemoeizuchtige vadertje staat aan bankieren te doen. De bankenanalisten in de VS waren maandag zelfs zo lief om elkaar een hart onder de riem te steken; zo kwam Bank of America op de kooplijst van Goldman Sachs terecht.

En ondertussen blijft de angst op de financiële markten wegvloeien. De VIX-index, ook wel de angstindex van Wall Street genoemd, zakte dinsdag voor het eerst sinds september vorig jaar onder de kaap van 30 punten. Dat is zonder meer positief, want het vergemakkelijkt het leven voor de banken, die al hun bord vol hebben met het klassieke leningenboek dat zienderogen verslechtert.

Minder angst maakt natuurlijk ook het leven van de belegger wat aangenamer. Wat meer ratio kan de waarde van aandelen die maandenlang in het verdomhoekje zaten, op korte tijd sterk doen stijgen. Denk maar aan het aandeel van bouw- en baggergroep CFE, dat sinds het dieptepunt enkele maanden terug nagenoeg verdubbelde. Een update over het eerste kwartaal leert dat de wereld niet gestopt is met draaien, en dat bedrijven met een neus voor (de juiste) zaken kunnen blijven bouwen en baggeren.

Toch zitten er ook scherpe kantjes aan het beursoptimisme. 'De huidige koersen houden rekening met een optimistisch scenario waarbij de bedrijfswinsten scherp herstellen in de komende kwartalen', stellen de analisten van KBC Bolero dinsdag vast in hun Beurs bij 't Ontbijt. Volgens Bolero is de huidige winstdaling van de Amerikaanse beursgenoteerde bedrijven (uitgezonderd financials- vergelijkbaar met het scenario in een gewone 'keuken- en tuinrecessie', en moeten er nog enkele moeilijke maanden worden uitgezweet. En daar houdt de beurs momenteel geen rekening mee. Als de groene scheuten zich niet doorzetten in een gezonde, jonge plant dreigt menig belegger zich de komende maanden danig te verslikken in zijn beurs bij 't ontbijt...

Peter De Groote

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud