Advertentie

De assertiviteit van de ratingagentschappen

Na de kommer en kwel op de markten is er vandaag sprake van een stabilisering. De Europese schuldencrisis blijft haar tol eisen met S&P dat dreigt de kredietwaardigheidsrating van Dexia te verlagen.

Gisteren na sluiting van de markten was er Fitch dat België de wacht aanzegde met een mogelijke ratingverlaging, omdat de analisten van oordeel zijn dat het politieke risico in ons land groter is en de gezondmaking van de overheidsfinanciën moeilijker is door de politieke twisten.

Ratingagentschappen zijn allesbehalve populaire instellingen. Ze krijgen terecht een deel van de schuld voor de subprimecrisis, omdat ze nalieten tijdig en voldoende kritisch de zwakheden van het systeem te signaleren.

Wanneer de ratingagentschappen wél sneller op de bal proberen te spelen (maar nog altijd rijkelijk laat), klinkt er weer heel andere kritiek: zouden die Amerikaanse agentschappen niet beter naar de problemen in de VS kijken? Dat is een flauw argument natuurlijk - alsof een niet-Chinees niets kritisch zou mogen zeggen over China, een niet-Japanner over Japan of een niet-Europeaan over Europa. Bovendien is Fitch geen Amerikaans, maar een Europees bedrijf (in tegenstelling tot S&P en Moody's).

Niet dat het vanmorgen een grote impact heeft op de Belgische staatsobligaties, maar zoals Jean Vanempten schrijft in het commentaar, onze politici nemen een riciso wanneer ze denken dat ze rustig kunnen overzomeren onder het kritische oog van de ratingagentschappen en in volle Europese schuldencrisis.

Meer over dit alles en de bredere marktenactualiteit om 12 uur.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud