De beren zijn terug

De beren zijn terug. De beurzen hebben er sinds maart een mooie rally op zitten maar vorige week keerde het sentiment. 'Een gezonde correctie', klonk het overal. Maar beleggers op de Russische beurs zullen daar anders over denken. Sinds 1 juni zakte de Micex-index, de graadmeter voor Russische aandelen, al met meer dan 20 procent tegenover de piek eerder dit jaar. Daardoor is er officieel opnieuw sprake van een berenmarkt, zo titelde Bloomberg vandaag.

Na lang twijfelen en weken discussiëren, werd het idee van een V-herstel van de wereldeconomie vorige week definitief begraven. Deze week dringt zich een nieuwe vraag op. Zijn we ook op Wall Street en de Europese beurzen op weg naar een nieuwe berenmarkt. De Bel20 zakte sinds begin vorige week al 5 procent. Gaat dat oplopen tot 20 procent? Niemand durft dat nu met 100 procent zekerheid uitsluiten. 

Onrustwekkend zijn de cijfers van InsiderScore over de insiderverkopen binnen S&P500-bedrijven. Sinds 10 maart, de start van de recente rally, verkochten topmanagers van de S&P-500-bedrijven voor in totaal 1,2 miljard dollar aandelen van hun bedrijf. De laatste keer dat er meer S&P-bedrijven waren met meer insiderverkopen dan -aankopen was in de week van 19 juni 2007, kort voor de kredietcrisis in alle hevigheid losbarste.

Het is alvast een duidelijk teken dat ook insiders momenteel bearish zijn.  En als zij, die er met hun neus toch bovenop zitten, al niet geloven in een snel, duurzaam herstel van de economie, wie dan wel?

De cijfers over de insiderverkopen tijdens de voorbije maanden zijn echter niets in vergelijking met het eerste kwartaal van 2000, temidden van de dotcomcrisis. Toen was er sprake van 41 miljard dollar verkopen. Wat volgde was een beursdaling van meer dan 2 jaar.

De Bel20 zakte vorige week met 3 procent en is ook deze week met 2,5 procent verlies gestart. Wereldwijd kregen de beurzen rake klappen. De aanleiding was volgens alle persagentschappen een rapport van de Wereldbank. Maar is dat wel zo? In het rapport stelt de instelling dat de wereldeconomie dit jaar met 2,9 procent zal krimpen, tegenover de voorspelling van een daling van 1,7 procent drie maanden terug. Opmerkelijk is dat de Wereldbank dat ook al op 12 juni publiek maakte. Vandaag werden een aantal elementen toegevoegd maar de kernboodschap blijft dezelfde: de economische vooruitzichten zijn op korte tijd erg verslechterd.

Is de Wereldbank dan wel de oorzaak van de beursdaling vandaag? Of zijn er andere factoren? Heeft men schrik voor de zomer? Willen fondsen hun winsten veilig stellen om op het einde van het kwartaal nog eens met deftige cijfers te kunnen uitpakken bij hun klanten? Of is men er gewoon eindelijk van overtuigd dat de rally echt overdreven was en dat we misschien weer de bodem van begin maart gaan testen?

Jan De Schamphelaere

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud