korte metten

De biermachine

AB InBev-CEO Carlos Brito ©BELGA

Minder bier, meer winst. Het kwartaalrapport is opnieuw vintage AB InBev. De verloning van het topmanagement wordt er alleen maar royaler op en daar mag de biergigant volgens een IFRS-kronkel een forse 'meerwaarde' op boeken.

Vintage Carlos Brito. Dat is in twee woorden samengevat het kwartaalrapport van AB InBev . 's Werelds grootste brouwer verkocht 1,2 procent minder bier over het voorbije kwartaal, maar krikte de omzet toch 6,2 procent op. 

De reden? AB InBev slaagt er al jaren in bierprijzen te verhogen zonder dat de dorstigen massaal 'op een ander' gaan. Dat is in Brazilië ook niet zo gemakkelijk, aangezien de biergigant daar bijna monopolist is. 

De bedrijfswinst van AB InBev ging 11 procent hoger, de nettowinst zelfs 62 procent. Maar trek uit dat laatste alstublieft niet te veel conclusies. De multinational boekt immers een 'meerwaarde' van 757 miljoen dollar. Het zit zo: AB InBev strooit traditioneel kwistig met aandelenopties voor het topmanagement.

En dekt zich via afgeleide producten in tegen het 'risico' dat de beurskoers sterk stijgt, wat het prijskaartje voor die opties de hoogte indrijft. Welnu: de beurskoers zet inderdaad record na record neer en dus stijgt de 'marktwaarde' van die indekking ook fors. Nog anders gesteld: AB InBev boekt een 'meerwaarde' op het feit dat de verloning van zijn topmanagement steeds royaler wordt. Het is maar één van de vele kronkels van de IFRS-boekhoudnormen.

Ook de kwartaalpresentatie van Solvay is voor kleine beleggers niet altijd even vlot te volgen, met z'n intussen klassiek geworden jungle van letterwoorden en winstdefinities. De recurrente bedrijfswinst voor afschrijvingen en afboekingen kwam boven verwachtingen uit, maar dat blijkt vooral te danken aan een eenmalige Amerikaanse pensioenmeevaller. Maar waarom Solvay die meevaller dan als recurrent beschouwt, is ons een mysterie. 

Op slide 16 van de presentatie leert u ook dat Solvay in de loop van 2014 zijn 'negative carry' gehalveerd heeft. Een kus van de juf als u meteen weet waarover het gaat. 

©RV

Het zit zo: het jaarverslag leert dat Solvay eind 2014 2,34 miljard schulden torste, maar tegelijk 1,56 miljard cash en equivalenten op de balans heeft. Op de schulden betaalde de chemiegroep 151 miljoen rentelasten, ofte 6,5 procent. De opbrengst op de berg cash: 36 miljoen euro ofte 2,3 procent. Geen wonder dus dat Solvay zo snel mogelijk zijn dure schulden vervroegd aflost.

 

Nog in het nieuws deze ochtend:

AbbVie koopt zich bij de Amerikaanse kapitaalronde - een forse 200 miljoen dollar - in bij het Mechelse Galapagos . Goed voor een belang van zo'n 2,4 procent en dus niet 100 procent zoals de meer speculatief ingestelde beleggers geregeld droomt. We citeren KBC Securities-analist Jan De Kerpel:

Op dit moment heeft AbbVie eigenlijk al wat het wil. Er is niemand anders die met het reumamiddel kan gaan lopen. Zij hebben eerste keus.
Jan De Kerpel
KBC Securities

Pacific Rubiales , de krasselende partner van de Belgische gastankerrederij, valt in handen van Alfa SAB. Alfa SAB is een waanzinnig boeiend Mexicaans conglomeraat. Het is wereldmarktleider in aluminium auto-onderdelen, actief is in staal, chemie, nylon en - via het Spaanse Campofrio - eigenaar van onder meer de Justin Bridou-aperitiefworsten en de Aoste-charcuterie van het Oost-Vlaamse Imperial Meat.

Om maar te zeggen: voor Exmar lijkt Alfa op het eerste gezicht een meer solide partner dan Pacific Rubiales. De Mexicanen lijken niet echt fan van grote schuldenbergen: volgens Wiki vierde het conglomeraat in 1988 een geslaagde schuldherschikking met een grote misviering - in aanwezigheid van 10.000 werknemers - in het honkbalstadion van Monterrey. Misschien een ideetje voor Solvay als de dure schulden allemaal vervroegd afgelost zijn?

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud