Advertentie
korte metten

De boom en bust van Saverys

©BELGA

Zijn CMB kijkt nog tegen jaren crisis aan, maar Marc Saverys zal er niet van wakker liggen: zijn Euronav boomt immers.

'Het beste kwartaal sinds Lehman', kraait Euronav deze ochtend. Aandeelhouders mogen zoals beloofd op een ferm dividend rekenen, terwijl de olierederij de positieve marktomstandigheden niet snel ziet veranderen.

Euronav, dat is toch vooral één (groot)aandeelhouder: Marc Saverys. En voor hem is de boom bij Euronav zeer welgekomen, want met zijn andere rederij, CMB , gaat het heel wat minder goed. Verliezen zo ver het oog reikt en geen zicht op beterschap. Een cashbuffer van 200 miljoen dollar moet redding brengen. 

Twee jaar geleden achtten beleggers CMB vijf keer meer waard dan Euronav. Nu zijn de rollen krek omgekeerd:

©Bloomberg

Macro-economisch is Spanje het Euronav van Europa: een onwaarschijnlijke comeback-kid. Spanje zette over het eerste kwartaal een groei van 0,9 procent neer, de beste prestatie sinds 2007. En een groeipad waar slechts weinig Europese landen aan kunnen tippen:

©INE

Zakenbank JPMorgan verwacht dat Spanje dit jaar 2,8 procent groeit. Dat is dubbel zo snel als Frankrijk (1,3%), bijna vijf keer zo snel als Italië (0,6%), sterker dan Duitsland (2,3%) en even goed als dé Europese groeikampioen Zweden. Groei die niet meteen het kwart van de bevolking dat zonder baan zit, zal aftoppen. Maar het is een begin.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud