Advertentie

De comeback van de VS

De barometer van de Conference Board, die het vertrouwen van de Amerikaanse consument meet, steeg van 53,3 naar 60,6 punten. Meer dan verwacht en goed nieuws, de consumentenbestedingen staat in voor 70 procent van de economie van de VS.

Veel indruk maakte het nieuws niet op Wall Street, waar de aandelen de voorbije maanden al fors gestegen zijn. Ook blijven er negatieve elementen, zoals de zwakte van de huizenmarkt

Wordt 2011 toch het jaar van de comeback van de VS? Jim O'Neill, voorzitter van Goldman Sachs Asset Management en bedenker van het BRIC-concept, denkt van wel. Hij verwijst naar de onderliggende productiviteit, de relatief gunstigere demografische ontwikkeling, het krachtdadige beleid van de Federal Reserve, de steun vanuit de Amerikaanse politiek. 

President Barack Obama belooft  in zijn State of the Union zowel belastingverlagingen voor bedrijven als het bevriezen van de nationale uitgaven voor de komende vijf jaar. Tegelijk is de president zich zeer bewust van de noodzaak voor innovatie en een verbetering van het onderwijs. Hij weet zeer goed waar het om draait: technologische omwentelingen en globalisering, en hoe dat de positie van de VS zal bepalen.  Hij beseft ook dat de rol van de overheid hierbij van bijzonder groot belang zal zijn. 

Obligatiespecialist Chris Scicluna bij Daiwa Capital Markets merkt op dat het begrotingsplaatje van Europa beter oogt dan dat van de VS - als u alle lidstaten bij elkaar optelt, en als u voor het gemak even de politieke verdeeldheid vergeet. Maar uiteraard kan men die verdeeldheid niet vergeten, een Europese begrotingsunie blijft vooralsnog een mooie maar nog niet gerealiseerde ambitie.

De Europese leiders weten ongetwijfeld ook dat innovatie, technologie en globalisering de positie van ons continent bepalen, evenals hoe we omspringen met het puin van de financiĆ«le crisis. Maar in tegenstelling tot de VS is het gewicht van een versnipperde besluitvorming hier veel groter. De lidstaten rijden eerst en vooral voor het eigen belang, ook al is de collectieve uitkomst dan minder goed. 

Meer over dit thema en over de marktenactualiteit van het moment tijdens de middagchat, we starten om 12 uur en gaan door tot 12.30 uur. 

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud