Advertentie

De crisis van 2008? Economische oorlogsvoering!

U dacht dat de financiële crisis een gevolg was van roekeloze hypotheekleningen, cynische vastgoedmensen en banken die het risico vrolijk herverpakten en doorverkochten? Dat dit alles dan weer een gevolg was van fundamentele politieke keuzes om de Amerikaanse middenklasse toch ergens het gevoel te geven dat zij deelden in de stijgende rijkdom van het land? Neen. Het zijn vijandelijke mogendheden en groepen geweest die voor de chaos zorgden.

Dat is tenminste wat moet blijken uit een rapport besteld door het Amerikaanse Department of Defense Irregular Warfare Support Program (de bevindingen van het rapport zijn die van de auteurs en weerspiegelen niet noodzakelijk officiële standpunten).

Het rapport is het werk van Kevin D. Freeman, CFA, en Cross Consulting and Services, LLC, gepubliceerd in juni 2009.

In 2008 werden Amerikaanse banken het slachtoffer van 'bear raids' waarbij de CDS-markt werd gemanipuleerd en er duchtig aan naked short selling werd gedaan (verkoop van effecten die niet in handen zijn van de verkoper). Hierbij viel de plotse en massale activiteit op van een paar kleinere firma's, aldus het rapport. 

In een volgende fase zou de financieel-economische oorlog gericht zijn op de Amerikaanse dollar en de staatsobligaties. Een dergelijke gebeurtenis zou al besproken zijn door de ministers van financiën van belangrijke opkomende landen zoals China en Rusland en door Iran en Arabische landen.

Het rapport werd eerst vermeld door de blog Diary of a Mad Hedge Fund Trader, die het afdoet als een samenzweringstheorie die niet bijzonder geloofwaardig is, het verhaal is ook opgepikt door FT Alphaville.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud