'De dollar gaat de goudstandaard achterna'

Het is niet voor het eerst dat we in Bear&Bull sombere geluiden laten horen over de dollar, maar nu lees ik toch weer een heel uitgesproken negatieve mening op Alphaville.  De dollar, zo zeggen experts van de Amerikaanse zakenbank Merrill Lynch, zit in een dalende langetermijntendens en is op weg naar een crash.
De experten vergelijken met het verdwijnen van de goudstandaard en passen die evolutie toe op de dollar. Ter herinnering: op 15 augustus 1971 stopte de Amerikaanse president Richard Nixon de verhandeling van het goud tegen een vaste prijs van 35 dollar per ounce. Formele banden tussen de grote wereldmunten en grondstoffen zoals goud werden toen doorgeknipt. De centrale banken verlaagden evenwel slechts traag het aandeel van het goud in hun reserves. Het hele proces verliep in fases, en deze fases stemmen mogelijk overeen met wat de dollar te wachten staat.
1) Fase één: de centrale banken ontkennen dat het proces bezig is. Enkele jaren geleden zeiden de centrale bankiers dat zij niet toe zijn aan diversificatie. Nu praten vele centrale banken over de mogelijkheid van diversificatie en tonen zij de wens dit ook te doen.
2) Fase twee is die van de tamelijk passieve diversificatie. De centrale banken verkopen bestaande dollareserves niet maar kopen ook niet meer zoveel dollars als vroeger. Gelet op de financieringsbehoeften van de VS is dit al genoeg voor neerwaartse druk op de dollar.
3) De laatste fase bestaat uit het actief diversifiëren. Bestaande reserves worden omgezet in andere deviezen. Gelet op de grote dollarvoorraden in de centrale banken kan er dan een scherpe prijsdruk op gang komen. Zodra één centrale bank verkoopt, zullen andere willen reageren, want er is een duidelijk voordeel om de eerste te zijn die het proces start, centrale bankiers die later komen, zullen al tegen aanzienlijk lagere koersen moeten verkopen.

De centrale bankiers zijn natuurlijk ook niet gediend van een monetaire crisis, die ook de economie zou dreigen te ontwrichten. Voor het goud werd in 1999 nog de Washington Gold Agreement afgesproken, om de diversificatie uit het goud ordelijk te laten verlopen. Een dergelijke overeenkomst is ook denkbaar voor de dollar, maar het blijft een moeilijke aangelegenheid. Ook al omdat nogal wat politiek gevoelige landen grote dollareserves hebben, zoals Saoedi-Arabië en China.

De diversificatie uit het goud nam zo'n 20 jaar in beslag, voor de dollar kan het volgens Merrill Lynch mogelijk 5 tot 10 jaar duren.

Roland Legrand

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud