Advertentie
blog

De dollar-hefboom onder Nyrstar

©Nyrstar

Donderdag voorbeurs komen we te weten hoe hard zinksmelter Nyrstar vorig jaar profiteerde van de stijgende zinkprijs en de aantrekkende dollar.

Voor elke 100 dollar dat het zink duurder wordt, ziet Nyrstar zijn bedrijfswinst voor afschrijvingen en waardeverminderingen (ebitda) stijgen met 30 miljoen euro. En aangezien de zinkprijs vorig jaar 254 dollar aantrok - gedreven door de verwachting dat het zinkaanbod dit jaar zal dalen door de sluiting van enkele mijnen - verwachten analisten een ebitda-boost van 75 miljoen euro.

En dat is niet alles. Nyrstar profiteert ook van de aantrekkende dollar. Voor elke cent die de euro terrein verliest ten opzichte van de greenback gaat de ebitda met 18 miljoen euro omhoog. Petercam acht de potentiële impact 180 miljoen euro groot.

Nyrstar zou dus vorig jaar een flinke winstgroei moeten hebben geboekt. Toch blijven analisten voorzichtig: ze mikken op een stijging van de onderliggende ebitda met 101 miljoen euro of 72 procent tot 241 miljoen euro. En dat terwijl de potentiële boost van het zink en de dollar ruim meer dan 200 miljoen euro bedraagt.

De winstgroei komt van de smelterij (61% groei), want de mijnactiviteiten zagen hun ebitda met 35 procent krimpen.

Voor de (globale) omzet gaan analisten uit van een lichte groei. Petercam verwacht een stijging van 3 procent tot 2,9 miljard euro.

Analisten hopen voorts dat Nyrstar vandaag ook duidelijkheid brengt over de opvolging van Roland Junck die eind november afzwaaide als CEO.

Lees verder
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud