De drie Dexia's van KBW

De markt (en het personeel, de klanten...) kijkt ongeduldig uit naar een beslissing van de Europese Commissie over de reorganisatie van Dexia. Jean-Pierre Lambert van het beurshuis  Keefe, Bruyette & Woods (KBW) stelde drie scenario's op om de waarde te bepalen van het aandeel, rekening houdend met verscheidene variabelen.

Het gaat onder meer over de verkoop van bepaalde filialen of activiteiten, een financiering van 10 miljard euro door de Franse Banque Postale en de omvang van de verliezen op de obligatieportefeuille (tussen 2 en 3 miljard euro)

Scenario n°1 : High of "Yes!"

In dit geval worden de filialen, Crediop (Italie) 
en Dexia Kommunalkrediet Bank (DKB) in Oostenrijk verkocht, net zoals Investors Services. Dexia zou wel Denizbank (Turkije) behouden, fondsenbeheer en verzekeringen.Ook zou er een alliantie komen met de Banque Postale voor de funding en de verliezen op de obligatieportefeuille zouden 2 miljard euro belopen.

 --->Verkocht

-->Dit scenario geeft een stijgingspotentieel voor het aandeel van 69 procent tegenover een koers van 4,52 euro.

Scenario n°2 : Medium


In dit geval zouden de drie buitenlandse filialen (Crediop, DKB, Denizbank) worden verkocht evenals Investors Services. Blijven behouden: het fondsenbeheer en de verzekeringen. Er wordt rekening gehouden met een alliantie met de Banque Postale en met een gat van 2,5 miljard euro voor de obligaties.

  --->Verkocht

 --->Verkocht


 --->Verkocht
 

Resultaat : de nettowinst voor 2012 wordt geraamd op 1,13 miljard euro, hetzij 0,64 euro per aandeel.

-->Het groeipotentieel per aandeel zou in dit geval 29 procent bedragen tegenover een koers van 4,52 euro.

Scenario n°3 : Low 

De verkoop van filialen en activiteiten zijn identiek aan die van het scenario 2. Maar hier wordt geen rekening gehouden met funding door de Banque Postale en met een verlies van 3 miljard euro op de obligatieportefeuille. 

  --->Verkocht

Resultaat : de nettowinst voor 2012 wordt geraamd op 896 miljoen euro, hetzij 0,51 euro per aandeel.

-->Er is toch nog een stijgingspotentieel van het aandeel van 5 procent.


Waarom dit verschil inzake potentieel tussen het eerste en het derde scenario?  Het antwoord van de analist: "De koersen houden al rekening met de ongerustheid over de beslissing van de Europese Commissie en het business model van Dexia. De beleggers hebben het aandeel afgestraft door een hoge risicopremie te eisen."


KBW heeft een rating "behouden" en een koersdoel van 5,5 euro.

Momenteel zijn er drie analisten met een koopaanbeveling, 11 die "behouden" aanbevelen en 10 die "verkopen" zeggen.  

Hier de tabel van KBW met de drie scenario's:

Stéphane Wuille

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud