De dure, reddende engel van Citigroup

Vanmorgen gingen de financiële waarden in een zeldzame vlaag van positief sentiment eensgezind hoger. Een beter dan verwachte guidance van de Britse bank Barclays en vooral het Amerikaanse Citigroup stak de felgeplaagde sector een hart onder de riem. Het nieuws dat het emiraat Abu Dhabi 7,5 miljard dollar pompt in de grootste bank van de VS, is voor veel beleggers een opluchting.

Er lagen immers ergere scenario's op tafel. De kredietcrisis (en de afschrijvingen die eruit volgden) herleidden het tier 1-kapitaal (de verhouding tussen het kernkapitaal van een bank en haar risicogewogen activa) van Citigroup tot 7,3 procent in het derde kwartaal. De bank zelf hanteert een norm van 7,5 procent, de Amerikaanse regulatoren 6 procent.

Het cashinfuus van Abu Dhabi sust beleggers. Het gerucht deed immers de ronde dat Citigroup zijn dividend zou moeten verlagen, om de eigen problemen op de kredietmarkt het hoofd te kunnen bieden. Dergelijk manoeuver zou de marktwaarde van Citigroup nog verder gedecimeerd hebben.

Ook voor de bedrijfswereld is het goed nieuws. Heel wat beurshuizen speculeren erop dat de grootbanken nog honderden miljoenen euro's zullen moeten afboeken op hun kredietportefeuille, als de kredietcrisis nog verergert. Analisten houden het voor mogelijk dat de kredietvoorwaarden nog zullen verstrengen, waardoor de bedrijfswereld minder makkelijk bij een bank kan aankloppen om investeringen te doen.

Anderzijds betaalt Citigroup wel een hoge prijs (een coupon van 11 procent tot de obligaties naar aandelen worden omgezet) voor de reddende engel uit Abu Dhabi. Een teken dat Citigroup denkt dat de kredietcrisis in een nieuwe stroomversnelling zal raken, en het het geld dus gewoon hard nodig heeft?

Peter De Groote

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud